Зеленолистни зеленчуци за здраво сърце

Честото похапване на зеленолистни зеленчуци намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

Зеленолистните зеленчуци са с високо съдържание на витамин К и нитрати, което може да помогне за намаляване на високото кръвно налягане и подобряване на артериалната функция.

Проучвания показват, че по-високият прием на листни зелени е свързан с по-малък риск от сърдечни заболявания.

Зеленолистните зеленчуци като спанак, маруля и къдраво зеле са добре известни с високото си съдържание на витамини, минерали и антиоксиданти.

Зеленолистните зеленчуци са чудесен източник на витамин K, който спомага за защитата на артериите и стимулира правилното съсирване на кръвта. Резултати от изследване, публикувани в специализираното издание Integrative Medicine: A Clinician’s Journal през февруари 2015 г., показват, че витамин K помага срещу сърдечно-съдови заболявания. По-ранно изследване, публикувано в специализираното издание Food & Nutrition Research през април 2012 г., пък показва здравния ефект на витамин K върху кръвосъсирването.

Зеленолистните зеленчуци също са с високо съдържание на диетични нитрати, за които е доказано, че намаляват кръвното налягане, намаляват сковаността на артериите и подобряват функцията на клетките около кръвоносните съдове. Проучване, публикувано в специализираното издание Hypertension през февруари 2015 г., показва, че диетичните нитрати осигуряват устойчиво понижаване на кръвното налягане при пациенти с хипертония.

Различни научни проучвания са открили също връзка между увеличаването на приема на зеленолистни зеленчуци и намаляването на риска от сърдечно-съдови заболявания.

Мета анализ на осем изследвания установи, че увеличаването на приема на зеленолистни зеленчуци е свързано с до 16% по-ниска честота на сърдечните заболявания. Неговите резултати са публикувани в специализираното издание Cardiovascular Diseace през август 2016 г.

Друго проучване сред 29 689 жени в Италия показа, че високият прием на зеленолистни зеленчуци е свързан със значително по-нисък риск от коронарна болест на сърцето. Проучването целяло да установи връзка между приема на плодове, зеленчуци и зехтин и риска от коронарна болест, като проследило хранителни навици на италианките и здравното им състояние. Резултатите, публикувани в American Journal Of Clinical Nutrition през 2011 г., именно показали, че високата консумация на зеленолистни зеленчуци и зехтин намаляв риска от коронарна болест на сърцето.

Зеленолестните зеленчуци включват всички видове марули, спанак, зеле, брюкселско зеле, къдраво зеле, зелен фасул, кресон, рукола, градинска жлъчка, листа на ряпа и др.

Снимка на маруля: CropFactor