Зеленчуци срещу рак на гърдата

жълта и оранжева чушка

Хапването на повече кръстоцветни и жълто-оранжеви зеленчуци помагат за превенция на рак на гърдата.

Учените за изследвали влиянието на храненето за развитието на онкологични заболявания на млечните жлези при над 182 хил. жени.

Оказва се, че тези, които консумират пет или повече порции пресни плодове и зеленчуци на ден са с 11% по-малко застрашени от рак на гърдата спрямо тези, които хапват по 2.5 или по-малко порции.

Изследването посочва, че кръстоцветни зеленчуци като броколи и карфиол, както и жълти и оранжеви зеленчуци като моркови, тиква, чушки и др., са свързани с по-нисък риск от рак на гърдата.

Проучването показва, че наличието на антиоксиданти и други хранителни микроелементи в тези зеленчуци спомага за намаляване на рисковете от развитие на тумори в гърдите.

Водещият автор на изследването Мериам Фарвид от Харвард Т.Х. Чан Училище за обществено здравеопазване на Университета Харвард в Бостън заяви, че макар и предишни проучвания и изследвания да са разкрили връзка между хапването на зеленчуци и по-ниския риск от рак, рядко се посочвало кои конкретни плодове и зеленчуци помагат в борбата с агресивни форми на рак като рак на гърдата.

За изследването учените са анализирали въпросници за диетата, подадени на всеки четири години от участниците в две проучвания за здравето на медицинските сестри – 88 301 жени в първото и 93 844 жени във второто.

Резултатите от проучването са публикувани в специализираното издание International Journal of Cancer на 6 юли 2018 г.

Снимка на жълта и оранжева чушка: LuckyLife11