Зелен чай за здраво сърце и дълголетие

зелен чай

Пиенето на зелен чай поне 3 пъти седмично подобрява дейността на сърцето и носи дълголетие.

Редовната консумация на чай е свързана с по-ниски рискове от сърдечно-съдови заболявания и смърт по всякаква причина. Положителното въздействие върху здравето е най-силно при пиенето зелен чай.

Това твърди д-р Ксинян Уанг от Китайската академия на медицинските науки, който е ръководител на голямо кохортно изследване.

Анализът включил 100,902 китайци от 15 китайски провинции с информация за навиците им за пиене на чай, получена от попълване на стандартен въпросник, като се проследило здравословното им състояние от 1998 година насам.

Участниците били класифицирани на две групи: редовно пиещи чай (три или повече пъти седмично) и неконсумиращи (пиещи по-малко от три пъти седмично).

Участниците посочвали какъв тип чай най-често консумирали – зелен чай, черен чай или друг вид. Било проследено здравното им състояние в продължение на средно 7 години. Почти една трета от всички консумирали чай повече от 3 пъти седмично.

49% от пиещите чай предпочитали зелен чай, 8% – черен чай, а останалите 43% обичали да пият друг вид чай.

Оказало се, че тези, които пият чай най-малко 3 пъти седмично, имат 20% по-нисък риск да получат инфаркт, 22% по-нисък риск от получаването на фатално сърдечно заболяване или смъртоносен инфаркт и 15% по-нисък риск от смърт по всякаква причина.

Зеленият чай е изключително богат източник на флавоноиди, включително на епикатехин, катехин и епигалокатехин-3-галат, посочват изследователите.

Именно редовната консумация на зелен чай е намалява значително риска от коронарна болест на сърцето в сравнение с тези, които никога или не са обичайни пиещи чай.

промо

Не се наблюдава значителна връзка за намаляването на риска от сърдечно-съдови болести при пиенето на черен чай, докато другите видове чай е засечено значително намаляване на риска от атеросклеротична сърдечно-съдова болест, както и от риска от инфаркт и смърт от всякакви причини.

Защитните ефекти на чая са най-силно изразени сред групата с редовно пиене на чай. Изследванията на механизма им предполагат, че основните биоактивни съединения в чая, а именно полифенолите, не се съхраняват в организма за дълго време. По този начин, честото приемане на чай за продължителен период може е необходимост за защитния ефект върху сърцето. Така обяснява резултатите д-р Донгфенг Гу от Китайската академия на медицинските науки, един от авторите на изследването.

Това е поредното изследване, което показва потенциалния ефект върху здравето от консумацията на зелен чай и чай по принцип. Предишни изследвания свързаха напитката със здравословни нива на холестерола и телесната маса и с понижен риск от сърдечни болести и някои видове рак. Тези изследвания, както и новото, са наблюдателни, т.е. не откриват причинно-следствена връзка.

Резултатите от изследването са публикувани в изданието European Journal of Preventive Cardiology на 8 януари 2020 г.

Снимка на зелен чай: gadost0