>

Зелен чай срещу инфаркт и инсулт

зелен чай

Зеленият чай предпазва от инфаркт и инсулт.

Съставка в зеления чай помага за разбиването на плаката на разградими молекули и предотвратяването на инфаркта и инсулта, показва проучване, финансирано от Британската фондация за борба със сърдечносъдовите заболявания, чиито резултати публикува британския вестник Mirror.

Учените от Университет на Ланкастър и от Университета на Лийдс откриха, че съставка в зеления чай разгражда плаката, която се натрупва в червените кръвни телца и запушва артериите.

Съставката, наречена епигалокатехин-3-галат (EGCG), се свързва с протеин, наречен апоА-1, като разбива плаката на по-малки, разградими молекули, които по-трудно могат да увредят кръвните телца.

Екипът работи върху разработването на метод, чрез който епигалокатехин-3-галат да може да се използва, без да се налага хората да пият огромни количества зелен чай.

Откритията, които направихме на този етап от изследването, са много окуражаващи, съобщиха учените, цитирани от агенция БТА. Сега трябва да приложим най-подходящите технологии, за да можем да извлечем молекулата на EGCG от зеления чай и да я превърнем в работещ инструмент за борбата срещу инсулта и инфаркта, поясняват те.

Снимка на листа зелен чай: Джон Кей