Зехтинът влияе здравословно на гените, твърдят експерти. Защо?
Испански учени откриха, че фенолните съставки в зехтина променят работата на гените, които участват във възпалителната реакция на организма.
Откритието на учените от Университета в Кордоба показва, че консумацията на зехтин с високо съдържание на фенолни съединения намалява възпалителните процеси и регулира кръвосъсирането.
Доброволци с метаболитен синдром са получавали закуска, обилно полята със зехтин, богат на фенолни съединения. Друга група е получавала храна, в която използваният зехтин не е бил така богат на тези съставки. И при двете групи закуската е била с ниско съдържание на мазнини.
Медиците са наблюдавали активността на над 15 хиляди гени в кръвните клетки след закусването.
Резултатите са показали, че 79 гена са били “изключени“, а 19 напротив са били активирани след консумацията на зехтин, богат на фенолни съединения. Много от тези гени са свързани със затлъстяването, с натрупването на мазнини, диабет и сърдечни заболявания.
Ако не са блокирани от зехтина, някои от гените биха развили възпалителни процеси, придружени с метаболитен синдром.
Медиците смятат, че зехтинът благодарение на своя ефективен молекулярен състав може да предотвратява развитието на много хронични заболявания.
Снимка: Павел Крий