Зехтин за здрави кости

Редовната консумация на зехтин заздравява костите повече от млякото, обявиха учените.

Не само мляко и млечни продукти като богат източник на калций помагат за здрави кости, показва ново изследване, според което и включването на зехтин в менюто е от съществено значение за здравината на костите.

Ако имате непоносимост към млечните продукти, избягвате храни от животински произход или по някаква друга причина не консумирате мляко и сирене, тогава незабавно трябва да потърсите алтернативен източник за укрепване на костите.

Учените вярват, че ефектът на зехтина върху здравината на костите е уникален. Изследванията продължили две години, а в тях се включили две хиляди доброволци, които не обичат мляко. Резултатите показват, че ако ядете голямо количество морски дарове, билки и зеленчуци със зехтин, правите костите си много по-здрави, а имунитета по-силен.

Тайната се крие в това, че приемането на зехтин увеличава концентрацията на протеина остеокалцин в кръвта, който е жизнено важен за растежа и развитието на костите, съобщава агенция БГНЕС.

Участниците, които по време на проучването не консумирали зехтин нямали никакви положителни промени в скелета и костната система.

Снимка: Josh Work