Зехтин срещу деменция

зехтин
зехтин

Зехтин предпазва от деменция.

Зехтинът може да осигури защита на мозъка срещу деменция, твърди американско изследване.

Консумацията на зехтин, който е основен компонент на възхваляваната Средиземноморска диета може да помогне за съхраняване на паметта като допринася за понижено формиране на бета-амилоидни плаки и неврофибриларни възли – характерните белези на болестта на Алцхаймер.

Авторите на проучването от Медицинския колеж на университета Темпъл във Филаделфия, САЩ, са установили, че зехтинът намалява мозъчните възпаления и активира процес, известен като автофагия, при който клетките се очистват от увредени компоненти.

В тестове с мишки, чието храненето било обогатено със зехтин, специалистите наблюдавали повишени нива на автофагия и намаляване на плаките и възлите. След известен период гризачите, консумирали зехтин, се справяли по-добре на тестове за запаметяване в сравнение с мишките, към чието хранене не бил добавян продуктът.

Разработката, публикувана в специализираното списание Annals of Clinical and Translational Neurology, е дело на екип от Медицинското училище Луис Катз във Филаделфия, САЩ, съобщава агенция БГНЕС.

Водещият изследовател проф. Доменико Пратико, специалист по фармакология и микробиология, обяснява защо няколко изследвания са посочили маслиновото олио като ефикасен продукт за защита и го приветстват като основна причина, поради която средиземноморската диета е свързана с толкова много ползи за здравето.

Идеята е, че необработеното маслиново масло е по-добро от плодовете и зеленчуците, като мононенаситена растителна мазнина, и е по-здравословно от наситените животински мазнини, казва той.

Д-р Пратико и екипът използвали традиционен модел с лабораторни мишки, за да проучат ефекта на маслото. Гризачите били генетично модифицирани, за да получат трите основни характеристики на болестта на Алцхаймер: увреждане на паметта, натрупване на амилоидни плаки и неврофибрилни възли.

Неврофибрилните възли са резултат от усуканите нишки на протеин, наречен тау. В здравия мозък, тау помага при транспортирането на хранителни вещества и други молекули, от които мозъчните клетки се нуждаят. При болестта на Алцхаймер, този протеин се заплита в мозъчните клетки, които умират, защото основните хранителни вещества вече не достигат до тях.

Амилоидните плаки са резултат от излишната продукция и натрупването на бета-амилоид – фрагмент от протеина, наречен амилоид-прекурсорен протеин. При заболяването, тези плаки се натрупват в пространствата между невроните.

Д-р Пратико и колегите му разделили гризачите на две групи, хранени съответно с и без зехтин. Изследователите оценявали когнитивните им способности чрез тестове за пространствена памет, работна памет и умения за учене.

От гледна точка на общия външен вид не се забелязвали разлики между двете групи животни. Но когато мишките са достигнали възраст 9 и 12 месеца, тези, които са хранени с висококачествен зехтин, са се представили много по-добре в когнитивните тестове.

Д-р Пратико и неговият екип също анализирали мозъчната тъкан на тези мишки и проучванията разкрили забележителни разлики между външния вид и функционирането на нервните клетки. Най-важното откритие е, че целостта на синапсите – частите на мозъчната клетка, които улесняват комуникацията между невроните – се запазва много по-добре в групата на маслиновото масло.

При следващото изследване екипът планира да въведе зехтин в диетата на по-късен етап, когато симптомите на Алцхаймер вече са се появили. В случая на мишките, това би означавало на 12-месечна възраст.

Обикновено, когато пациентът потърси лекар за предполагаеми симптоми на деменция, болестта вече е налице, обяснява д-р Пратико. Искаме да разберем дали зехтинът, добавен в по-късен момент от диетата, може да спре или да обърне болестта.

Откритието ни потвърждава благоприятния ефект от консумацията на зехтин екстра върджин върху основните белези на болестта на Алцхаймер, обощава д-р Доменико Пратико.

Снимка: Visit Tuscany