Зика застрашава и Европа

тигров комар

Вирусът Зика вече застрашава и Европа, а Пуерто Рико също обяви извънредно положение след Бразилия, Хондурас и Флорида.

За Европа е много важно да се опита да ограничи проникването на вируса, както от хората, които са пътували в страни, където е разпространен, така и от комари.

Европа трябва да се подготви за разпространението на вируса Зика, предупреди пред Българското Национално Радио Хърв Селър от Европейския център за превенция и контрол на заразните заболявания.

Има потенциален риск за Европа, но не конкретно в този момент, защото в момента комарите в Европа не са активни. Ние обаче трябва да бъдем подготвени и да следим хората, пътували в потенциално опасни страни. В Европа комарите, които могат да се окажат преносители, са активни в периода от края на юни до септември. Освен чрез комарите, вирусът може да се предава и по полов път, но единствено, ако заразата е в активен период, обясни Селър.

Засега няма доказана връзка между заразяването с вируса и развитието на малформации на плода по време на бременност, но такава не е изключена, категоричен е Селър.

Вирусът може да остане в кръвта около месец. Обикновеният човек не би трябвало да се притеснява от Зика, но ние се опасяваме от връзка между вируса и тези случаи на микроцефалия в някои региони, най-вече в Бразилия. Препоръчително е за жените, които пътуват към тези места, да обърнат специално внимание на съветите, давани от националните здравни власти. Също така, ако се приберат от регион, в който е разпространен Зика и имат опасенията, че са ухапани от комар, да отидат и да си направят кървен тест, допълни от своя страна Кристиян Линдмайер от Световната Здравна Организация (СЗО).

33 са страните, в които от 2014 г. до началото на февруари 2016 г. е регистриран вирусът Зика, посочва СЗО.

В близко бъдеще заразата ще продължи да се разпространява в страните, в които присъства основният приносител, тигров комар.

600x120

Но Зика се предава също и по полов път, освен кръвен, както е открит също в слюнка и урина, алармират здравните органи.

Бразилските здравни власти предупреждават бременните жени да помислят преди да целунат някого по устата и призовават мъжете да използват презервативи, когато имат сексуални отношения с бременни партньорки, ако се намират в страните на заразата или ако са се завърнали оттам.

Губернаторът на Пуерто Рико Алехандро Гарсия Падиля обяви на 6 февруари 2016 г. извънредно положение в здравеопазването заради разпространението на вируса Зика, предаде агенция Ройтерс. На острова са установени и потвърдени 22 случая на заразяване с вируса Зика. Според министерството на здравеопазването сред тях има бременна жена.

Правителството на Хондурас също вече обяви извънредно положение в цялата страна във връзка с нарасналия брой на заразените с вируса Зика.

Бразилия също е в извънредно положение като мобилизира армията за борба с комарите. Бразилският президент Дилма Русеф обяви борбата с комарите, преносители на заразата, за национален приоритет на страната.

Няма да говоря за политика или икономика, а за здравеопазване и за необходимостта възможно най-скоро да започнем борбата. Битка, която трябва да ни обедини. Не можем да се примирим с поражение, защото победата е в нашите ръце. Ако комарите престанат да се размножават, вирусът не може да оцелее, призова Русеф.

Губернаторът на американския щат Флорида Рик Скот обяви извънредно положение в четири окръга заради вируса Зика. В щата са открити поне девет случая на заболяването, което се разпространява от комари. Според здравните власти във всички случи заболелите са се заразили при пътуване в страни, засегнати от вируса. Данни на Центъра за контрол и превенция на заразните болести в Атланта сочат, че в над 10 щата на САЩ са установени над 30 случая на заразяване със Зика през 2015 и 2016 година.

Снимка: Animal Diversity Web