Зимата не е за диети

Диетите през зимата не са препоръчителни, тъй като отслабват способността на тялото да се бори с грипните вируси, предупреждават американски учени.

Те провели експеримент с мишки, които били поставени на контролираща калориите диета, и установили, че за тях е по-трудно да се справят с инфекциите от тези, които се хранят нормално. Научният екип счита, че хората, които са се разболели от грип, трябва да се хранят добре.

Учените от Държавния университет в Мичигън, САЩ, открили, че въпреки че подложените на диета мишки получават адекватно количество витамини и минерали, тялото им не може да произведе достатъчно клетки, необходими да преборят инфекцията. Освен че било много по-вероятно да умрат от вируса, на мишките, които консумирали около 40% от калориите, давани на другите, които се хранели нормално, им било необходимо повече време да се възстановят, отслабнали и проявили и симптоми и на други заболявания.

Откритие показва, че когато тялото ни е готово да се бори с вирусите, възстановяването е по-бързо, а последиците са по-леки, отколкото ако ограничим калориите. Дори хората, които са се ваксинирали против грип, трябва да оставят диетите, докато дойдат по-топлите месеци, предупреждават учените, пише агенция БГНЕС.

Снимка: sxc.hu