Зрението и дълголетието

Живеем по-дълго от очите си. Учени доказаха, че с увеличаването на надеждите за по-дълъг живот, днес ние надживяваме очите си.

Проф. Джонатън Стоун от центъра по офтамология се е посветил на изследване за вероятността да се удължи живота на очните фоторецептори. Защото колкото човекът живее по-дълго, толкова съществува риск да страда от слепота, пише dariknews.bg.

При раждането всяко око съдържа 150 милиони светлинни фоторецептори, а всеки ден от живота няколкостотин умират. Така един 80-годишен човек има във всяко око около 100 милиона фоторецептори. Проф. Стоун изследва възможността за стабилизиране на рецепторите в периода на 90 и 100 година от живота на един човек, за да може да се запазят по-дълго.

Проучвани са антиоксидантите, които съдържат някои храни, както и състава на въздуха в околната среда. Според проф. Стоун процентът на смъртността на тези фоторецептори се дължи и на излагането на очите на слънце. “Над 20-годишна възраст всеки трябва да носи слънчеви очила навън, когато е светло“, уточнява той.

Снимка: Cris Watk, sxc.hu