
Кръстоцветни зеленчуци намаляват риска от рак на гърдата, обявиха експерти.
Кръстоцветните зеленчуци, сред които спадат броколи, карфиол, зеле, ряпа, рапица, мака и др., предпазват жените от рак на гърдата, откриха китайски изследователи.
Китайски учени откриха връзката между повишената консумация на зелени зеленчуци и развитието на рак на гърдата. В проучването участвали 5000 жени с тази диагноза.
Резултатите показват, че колкото повече зелени зеленчуци консумирали жените първите три години след поставянето на диагнозата, толкова повече намалявал шанса за фатален край. Вероятността от смърт намалява с 62%.
При засилена консумация на зелени зеленчуци рискът от повторна поява на рак на гърдата се стопява с цели 35%.
Изследването установява още, че жените в източноевропейските страни консумират много повече кръстоцветни зеленчуци, отколкото другите европейки. Китайките пък ядат по-често ряпа, китайско зеле, броколи и брюкселско зеле.
Резултатите от проучването на Центъра за борба с рака Вандербилт-Инграм в САЩ и Центъра за контрол на заболяванията и превенция в Шанхай бяха представени на годишната среща на Американската асоциация за рака в Чикаго, САЩ, съобщи ScienceDaily на 3 април 2012 г.
Снимка на карфиол: Марко Верх