Ибупрофен в големи дози уврежда мъжкия фертилитет

ибупрофен

Прекаляване с ибупрофен намалява плодовитостта на мъжа.

Редовният прием на аналгетика и антипиретик ибупрофен, може да има негативен ефект върху мъжката фертилност, сочат резултатите от изследване на френски и датски учени.

Те са изследвали 31 спортисти на възраст от 18 до 35 години, съобщават агенциите АФП и БГНЕС.

Ибупрофенът е нестероиден противовъзпалителен препарат, който се продава без рецепта в много страни под различни търговски наименования като Advil, Antarène или Nurofen.

Спортистите го приемат често заради обезболяващия му ефект. Учените предупреждават, че продължителното му приемане в големи дози (1200 мг) дневно в продължение на 6 седмици/ предизвиква у мъжете сериозни ендокринни смущения, които водят до нарушение на функцията на тестикулите и вредят на фертилитета.

Д-р Бернар Жегу, който ръководи френския екип учени, казва, че целта на това изследване не е да се тревожат хората, но да им се обърне внимание върху евентуалните проблеми, свързани с продължителната употреба на медикамента от млади мъже.

Благоприятният ефект, например при един маратонец, който приема ибупрофен преди и след състезанието, не е доказан нито за по-успешното му представяне, нито за преодоляване на болката.

За сметка на това рисковете за здравето са ясни, предупреждава ученият. Лабораторните изследвания са потвърдили връзката на ибупрофена в по-големи дози с потенциално намаляване на фертилитета при мъжете.

Снимка на таблетки Ибупрофен: Тим Сактон