Идеалната отпуска е между 8 и 11 дни

отпуска на плажа

Колко време трае идеалната отпуска?

Холандски експерти изчислиха, че идеалната отпуска, за да може човек да се избави от стреса в работата, е между 8 и 11 дни.

Отпуските представляват най-дългия период на временно отсъствие от работа и поради това те могат да предоставляват по-голяма възможност за отдих, отколкото по-кратки интервали за почивка като уикендите, се посочва с проучването на екип от катедрата по Психология на работата и организацията към Института по поведенчески науки към Университета Радбоут в Неймеген, Холандия.

Изследователите отбелязват, че ако се откъснем от работното си място за ден-два, това време е прекалено малко, за да може човек да се изключи от работния си режим.

Ако пък отпуската ни е над две седмици, тогава пък се получава обратният ефект. Служителите започват да се тревожат за натрупалата им се в офиса работа и как ще могат да се справят с нея.

Така че идеалната продължителност на почивката, която да не предизвика у нас стрес, породен от работата, трябва да е между 8 и 11 дни.

Според финландските учени здравословното и психическото ни състояние рязко се подобряват след началото на отпуската ни, като кулминацията на щастлитото и отпочинало състояние настъпва на 8-мия почивен ден.

Трудът на психолозите е публикуван в специализираното издание Journal of Happiness Studies на 12 май 2012 г.

Снимка на освежаваща напитка на плаж на Карибите: pixabay