Идеалното време за кафе

кафе

Учените определиха кое е най-доброто време за чаша кафе.

Най-доброто време за изпиване на чаша кафе, за да се заредите с ежедневна доза кофеин, е между 9:30 и 11:30 часа, съгласно изследване на американски невролог.

Причината е в начина, по който кофеинът взаимодейства с ключов хормон, наречен кортизол, помагащ за регулирането на вътрешния часовник на тялото и за стимулиране на бдителността.

Нивата на кортизол са високи малко след събуждането и могат да останат високи до един час след това, достигайки пик между 8 и 9 часа.

Американският невролог Стивън Милър твърди в сайта си, че е по-добре да се снабдите с необходимата доза кофеин след този пик, тъй като тя стимулира производството на кортизол. А това означава в интервала между 9:30 ч. и 11:30 ч.

Ученият допълва, че пиенето на кафе, докато нивата на хормона са високи, може да стане причина хората да свикнат с кофеина, съдържащ се в напитката, а това означава, че те често ще се нуждаят от допълнителна чаша сутринта, за да получат същия ефект.

Милър изследвал как кортизолът се променя през деня. Веществото, което се произвежда в големи количества в моменти на стрес, помага за превръщането на запасите от енергия в захарна глюкоза, така че тя да бъде използвана от клетките в тялото.

Прилив на енергия сутринта повишава бдителността, но също така увеличава усещането за глад.

Учени установиха още, че кортизолът е отговорен и за синхронизирането на вътрешния ежедневен ритъм в тялото, пише агенция БГНЕС.

Предишни изследвания показаха, че пиенето на кафе следобед помага за предотвратяване на загубата на бдителност след обилен обяд.

Zdraven.bg поздравява всички почитатели на кофеиновата напитка със специална селекция от видео клипове и песни за кафе:

Снимка на кафе: Нат Аджиато