Избирайте най-чистата храна за децата

Опитвате се да храните детето си здравословно. Няма начин да не сте чули скептични реплики като “Няма да го опазите от чипсове и шоколади, така че не си хабете силите излишно” и “По-добре да свиква от рано и да си създава имунитет”, последвани от щедра почерпка с вредна храна. Но не се поддавайте.

Фактите са категорични: Неукрепналата имунна система на хлапетата, бързото им развитие и различният хранителен режим ги прави много по-уязвими при излагане на вредни токсични съставки. Продължителното им консумиране, а дори и неколкократното, но в критичен момент от развитието им, може сериозно и необратимо да увреди детското здраве.

Затова винаги, когато имате възможност, давайте на хлапетата си биохрани – продукти, отгледани без употребата на вредни или опасни химикали. Освен всичко друго, консумирането им намалява вече натрупаното количество токсини в организма. Търсете логото на сертифициращата организация като гаранция за строг контрол върху процеса на отглеждане и преработка.

В конвенционалното земеделие, синтетичните химикали се използват за наторяване на почвата, за борба с плевели и насекоми и за превенция от евентуални болести. Не се хващайте на рекламни клопки като “натурален” и “естествен” в името на продукта – биосертификатът е единственото доказателство за произход на храната. И не пестете средства за качествена храна за децата ви – определено си струва!

Автор: Босилена Мелтева, bio.bg. Снимка: Savannah Grandfather