Извънредният труд състарява и засилва риска от сърдечно-съдови заболявания

Хората, които работят три часа или повече извънредно на ден са изложени на 60% по-висок риск от болести на сърцето, в сравнение с работещите нормално работно време.

Изследването, публикувано в европейското списание по кардиология European Heart Journal, е плод на дългосрочно изследване на 6014 британци на възраст 39-61 години, две трети от които са били мъже със здрави сърца в началото на изследването, започнало в началото на 90-те. 11 години след началото му, 369 от доброволците са били починали от коронарна болест, имали са нефатален сърдечен пристъп или сърдечно заболяване.

След като са отчетени рисковите фактори като пушене, наднормено тегло и висок холестерол, докторите са открили, че работещите 3-4 часа допълнително всеки ден са били изложени на 60% по-висок риск от тези, които спазвали графика. Работещите допълнително са били и по-състарени от другата група. Сред тях процентният дял на мъжете е бил по-висок, както и средното заплащане.

Изследователите смятат, че връзката между извънредното работно време и сърдечните проблеми изглежда ясна, но има неясни моменти, поради сложността на отношенията на работното място. Извънредната работа може да засяга метаболизма, да прикрива депресията, чувство за безпокойство и безсънието. Освен това преработващите се е по-вероятно да ходят болни на работа, без да търсят медицинска помощ. Хората, които обичат работата си, е възможно и да имат повече свобода на работното място, което пък от своя страна намалява риска.

Необходими са още изследвания, преди да потвърдим, че извънредната работа може да причинява сърдечни проблеми“, смята Мариана Виртанен, епидемиолог във Финландския институт по здравеопазване на работното място, цитиран от агенциите АФП и БГНЕС.

Снимка: sxc.hu

loading...