Извършиха успешно най-сложната лицева трансплантация

Хирурзи от Медицинския център на Мерилендския университет в САЩ обявиха, че са извършили най-сложната лицева трансплантация в света на 37-годишен мъж, чието лице било обезобразено при престрелка преди години.

Ричард Норис от Хилсвил, Вирджиния, бил прострелян в лицето през 1997 г. и вследствие на инцидента изгубил носа, устните и способността да движи устата си. Оттогава преминал през няколко животоспасяващи операции, но нито една от тях не успяла да му върне изгубеното. А за да се върне към предишния си живот, той трябвало да носи изкуствен нос и маска, която прикривала следите от стрелбата.

На 28-29 март, 2012 г., след 36-часова операция, университетските лекари му подарили ново лице от анонимен донор, чиито органи спасили още петима други пациенти. Едва шест дни след хирургическата намеса той можел да движи езика си и да отваря и затваря очите си. Дори се възстановявал по-бързо от очакваното.

“Той всъщност се бръсне и мие зъбите си сам, изправен пред огледалото. Никога не сме го очаквали”, сподели д-р Едуардо Родригес – професор в Мерилендския университет и ръководител на екипа, извършил трансплантацията, цитиран от агенциите Ройтерс и БГНЕС. А когато Норис отвори очи на третия ден след операцията, скочи от леглото си и започна да ни прегръща от радост, изтъкна още специалистът.

Снимка: sxc.hu

Ето и видео репортаж на CNN: