Изгаряне втора степен за боси по асфалта в жегите

Нагорещената настилка може да предизвика кожни изгаряния само за 2 секунди.

Учени от Университета на Невада предупредиха, че повишаването на температурата на въздуха над 100 градуса Фаренхайт, което е 37.7 градуса Целзий, прави пътната настилка достатъчно гореща за получаване изгаряния на кожата втора степен за няколко секунди.

Изгарянията на пътна настилка и тротоарите представляват значителен брой наранявания, свързани с изгарянето, особено в Югозападните Съединени щати, казва д-р Хорхе Вега, хирург на Училището по медицина на Югоизточния университет на САЩ и водещ автор на изследването.

Настилката може да бъде значително по-гореща от температурата на околната среда при пряка слънчева светлина и да причини изгаряния от втора степен в рамките на две секунди, предупреждава той, цитиран в сайта на Университета на Невада в Лас Вегас.

Изследователите анализирали 173 случая на изгаряния от горещи пътни настилки в щата Невада за 5 години, от 2013 г. до 2017 г. Получените резултати били съпоставени с данни за температурата на въздуха на улицата в момента на придвижването на всеки пациент. Именно под въздействието на слънчевите лъчи пътното платно може да се нагрее значително повече от въздуха и така само за две секунди да предизвика изгаряния на кожата.

Над 88 процента от изгарянията (или 153 от случаите) били получени при температура на въздуха 35 градуса Целзий (95 градуса по Фаренхайт) и по-висока. При това рискът се увеличавал, когато температурата надхвърли 40 градуса Целзий (105 градуса по Фаренхайт).

Учените твърдят, че под въздействието на слънчевите лъчи в горещото време при температура на въздуха на сянка 44 градуса Целзий (111 градуса по Фаренхайт) пътната настилка може да се нагрее до температура 64 градуса Целзий (147 градуса по Фаренхайт).

Рисковата група включва хора, които имат проблеми с придвижването, малки деца, както и хора, пострадали при пътно-транспортни произшествия.

5-годишният доклад за изгаряния от настилки е публикуван в специализираното издание Journal of Burn Care & Research в брой юли/август 2019 г.

Поздравяваме всички с вечния хит на Росица Кирилова Боса по асфалта в денс ремикс, изпълнен през декември 2018 г.:

Снимка на асфалт по магристрала: АПИ