Изкуствената светлина разболява

лампа

Изкуственото осветление разболява хората. Защо?

Липсата на достатъчно тъмни часове през нощта и натрапчивото присъствие на изкуственото осветление денем и нощем се отразяват зле на нашето здраве.

Според холандско проучване тези фактори могат да доведат до заболявания като остеопороза и загуба на мускулна маса.

Екипът на Йохана Мейер от Медицинския университет в Лайден, Холандия, провел експерименти с мишки, подложени на непрекъснато изкуствено осветление в продължение на месеци.

Здравето на опитните животни се влошило и те изпитали проблеми с плътността на костите и мускулите. Когато мишките били върнати към нормалния цикъл на осветеност и тъмнина през денонощието, те отново възстановили здравето си. Излагането на изкуствена светлина за продължителни период променило нормалните циркадни ритми в мозъка на гризачите до 70%.

Успоредно с това драстично спаднала мускулната сила на мишките, започнали възпалителни процеси в костната им система. При връщането на опитните животни към нормалните циркадни ритми за две седмици, мозъчните им клетки се възстановили, спрели и опасните мускулно-костни промени.

Липсата на нормално редуване на осветени с тъмни части на денонощието води до сериозни здравни проблеми. Добрата новина е, че те могат да бъдат преодолени много бързо след възстановяването на нормалните циркадни ритми!, предупреждава Йохана Мейер, цитирата от агенция БГНЕС.

Снимка: Тобиас Франц