Изкуствените подсладители водят до затлъстяване

бонбонки

Изкуствените подсладители може да засилят изкуствено апетита и така бързо да се затлъстее.

Макар и изкуствените подсладители да осигуряват очаквания сладък привкус, те могат да засилят апетита. Така те карат мозъка да мисли, че приетата храна не съответства на необходимата енергия, съобщиха от Би Би Си, цитирани от агенция БТА.

Учени от университета на Сидни в Австралия направиха опити с плодови мушици и мишки, като им даваха храни с естествени захари или с нискокалорични изкуствени подсладители. Целта им беше да изследват мозъчните сигнали, свързани с апетита и удоволствието при ограничена храна.

Резултатите показват, че когато усещането за сладко и получената енергия се разминават продължително – почти една седмица, мозъкът започва да компенсира и изпраща сигнали, за да увеличи приеманите калории. Затова, ако имат възможност, насекомите и животните ядат повече.

Британски диетолози обаче заявиха, че не е задължително същото да е вярно и за хората. Те настояват, че нискокалоричните подсладители помагат за поддържане на желаното тегло и са по-полезни за зъбите от захарта.

Твърденията на британските диетолози, че изкуствените подстадители може да не доведат човек до затлъстяване, могат да се окажат верни, само ако човек сам се въздържа да не преяжда след засиления глад след тяхна консумация в различни продукти, коментира Zdraven.bg. Също така, ако се въздържате от прекалена употреба на захари, пак няма да напълнеете.

Снимка: lifelikeapps