Изкуствените подсладители в безакохолното вредят на бременните

Консумацията по време на бременност на по-големи количества безалкохолни напитки, съдържащи изкуствени подсладители, увеличава риска от преждевременно раждане, пише в-к Dayly Mail, позовавайки се на резултатите от изследване на датски специалисти, обхванало 60 000 бъдещи майки.

Авторите на проучването от института Statens Serum в Копенхаген са установили, че за бременните жени, които пият повече диетични, с изкуствени подсладители безалкохолни напитки, независимо дали са газирани или не, рискът от преждевременно раждане се увеличава, предаде агенция БТА.

Дневната консумация на четири напитки, съдържащи изкуствени подсладители, е свързана с повишение от 78% на опасността от раждане преди 37-ата гестационна седмица. Едно от възможните обяснения за тази зависимост е, че в тялото изкуствените подсладители се разграждат до химикали, които могат да предизвикат промени в матката.

Дневната консумация на четири напитки, съдържащи изкуствени подсладители, е свързана със 78-процентно повишение на опасността от раждане преди 37-ата гестационна седмица. Едно от възможните обяснения за тази зависимост е, че в тялото изкуствените подсладители се разграждат до химикали, които могат да предизвикат промени в матката, пише actualno.com.

Снимка: sxc.hu