Изкуствените подсладители забавят мозъка

Прекалената употреба на синтетични, изкуствени подсладители, които са много използвани при производството на газирани напитки и индустриално приготвяни храни, може с времето да забави функционирането на мозъка и да влоши паметта, показват резултатите от американско научно изследване.

Изследванет на учените, извършено върху плъхове, “илюстрира отлично поговорката, че храната засяга мисълта“, подчертава д-р Фернандо Гомес-Пинийя, професор по неврохирургия в медицинския факултет на Калифорнийския университет в Лос Анджелис, САЩ, който е главен автор на публикувания труд в британското списание Journal Of Physiology.

Предишни изследвания показаха как подсладителите, като фруктозата, която се съдържа в царевичния сироп, може да бъде разрушителна за организма и да доведе до диабет, затлъстяване и натрупване на мазнини в черния дроб.

Това изследване обаче е “първото, което разкрива вредното действие на подсладителите върху мозъка“, според учените, цитирани от агенциите АФП и БГНЕС. “Ако хранителният режим е богат на фруктоза, след време той може да влоши способностите за учене и запаметяване, но редовната консумация на мастни киселини омега-3, на които са богати някои риби и лененото семе, може да помогне за намаляване на вредите от тези подсладители“, отбелязва д-р Гомес-Пинийя.

Авторите на изследването са се съсредоточили върху царевичния сироп с висока концентрация на фруктоза – евтина течна субстанция, която е шест пъти по-сладка от захарната тръстика, и се използва за промишлено производство на храни, газирани напитки и бебешки храни. “Тук не става дума за естествената фруктоза в плодовете, които са богати на антиоксиданти“, подчертава д-р Гомес-Пинийя.

Снимка: sxc.hu