
Учените откриват все повече вреди от изкуствените подсладители.
Медицинското училище на университета в Аделейд, Австралия публикува откритието на свои изследователи, че злоупотребата с изкуствени подсладители може да повлияе върху реакцията на организма на захарта.
Това на свой ред повишава риска от развитие на диабет от втори тип.
В изследванията са участвали 27 души, съобщават агенциите ЮПИ и БГНЕС.
Участниците в експеримента били разделени на две групи. Някои от тях поглъщали по три пъти на ден преди ядене капсула с изкуствен подсладител (сукралоза или ацесулфам), а останалите – плацебо.
Общата дневна доза на подсладителите била еквивалентна на съдържащата се в малко повече от 1,4 литра т.нар. диетична напитка.
Две седмици по-късно се променила реакцията на организма на доброволците, поглъщащи капсулите с подсладител, към захарта. Контролната група не показала промяна.
Според учените злоупотребата с подсладители може да стане причина за рязък скок на захарта в кръвта на хората след ядене. Това увеличава риска от диабет.
Предешни изследвания показват, че изкуствените подсладители водят до напълняване и затлъстяване, забавят мозъка и увреждат плода у бременните.
Снимка: opengridscheduler