Изкуствените подсладители също водят до диабет

подсладител

Учените откриват все повече вреди от изкуствените подсладители.

Медицинското училище на университета в Аделейд, Австралия публикува откритието на свои изследователи, че злоупотребата с изкуствени подсладители може да повлияе върху реакцията на организма на захарта.

Това на свой ред повишава риска от развитие на диабет от втори тип.

В изследванията са участвали 27 души, съобщават агенциите ЮПИ и БГНЕС.

Участниците в експеримента били разделени на две групи. Някои от тях поглъщали по три пъти на ден преди ядене капсула с изкуствен подсладител (сукралоза или ацесулфам), а останалите – плацебо.

Общата дневна доза на подсладителите била еквивалентна на съдържащата се в малко повече от 1,4 литра т.нар. диетична напитка.

Две седмици по-късно се променила реакцията на организма на доброволците, поглъщащи капсулите с подсладител, към захарта. Контролната група не показала промяна.

Според учените злоупотребата с подсладители може да стане причина за рязък скок на захарта в кръвта на хората след ядене. Това увеличава риска от диабет.

Предешни изследвания показват, че изкуствените подсладители водят до напълняване и затлъстяване, забавят мозъка и увреждат плода у бременните.

Снимка: opengridscheduler