Изкуствените подсладители увеличават с 13% риска от рак

подсладители

Включването на изкуствени подсладители в менюто увеличават риска от рак с 13%.

Огромно по мащабите си проучване сочи тревожни данни за връзката между консумацията на изкуствени подсладители, особено аспартам и ацесулфам-К, и рак.

Проучването установи 13% по-висок риск от рак като цяло, с най-висока вероятност от развитие на рак на гърдата и стомашни видове рак при хора, консумиращи големи количества изкуствени подсладители.

Световният пазар на изкуствени подсладители се оценява на 22.2 милиарда долара ежегодно, и нараства, което е увеличение с почти три милиарда долара само за последните две години. Проучване от 2017 г. установи, че 41.4% от възрастните в САЩ и 25.1% от децата консумират изкуствени подсладители, вложени в широк спектър търговски продукти.

Наричайки ги като „подсладители с висок интензитет“, Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) одобри шест такива вещества като безопасни за консумация от човека при ограничени нива на дневен прием.

Много уважавани медицински власти и организации днес смятат изкуствените подсладители за безопасни след задълбочени епидемиологични изследвания с човешки популации.

Д-р Филип Ландриган, директор на Глобалната програма за обществено здраве и Глобалната обсерватория за замърсяване и професор по биология в Института за интегрирана наука и общество Шилер на Бостънския колеж, признава, че е шокиран от изследването: „Има силни доказателства за канцерогенност на аспартама от проучвания върху животни, но досега няма солидно епидемиологично потвърждение. Поради тази причина това проучване е много важно и има голямо значение за общественото здраве. Данните от изследването са особено тревожни за мен като педиатър“, отбеляза той. При проучвания върху животни дори много ниски дози аспартам в диетата на бременни женски плъхове са силно канцерогенни за нейното потомство.“

В проучването хората, които консумират по-високи дози изкуствени подсладители – над средния прием от 18 mg/ден и за които средният прием е 79.43 mg/ден, са имали значително повишен риск от рак в сравнение с хората, които не консумират подсладители изобщо.

Снимка на подсладители: Беки Стърн