Излекуваха бебе със СПИН

Излекуваха бебе със СПИН, обявиха световните агенции.

Бебе, заразено с вируса на СПИН от майката при раждане, беше излекувано от опасната болест, обявиха американски учени.

Бебето е получило високи дози от три антиретровирусни експерименталин лекарства в рамките на 30 часа след раждането си. Лекарите знаеха, че майката е ХИВ-позитивен пациент и прилагат лекарствата с надеждата за контролиране на вируса.

Две години по-късно, няма доказателства за ХИВ в кръвта на детето.

Момичето от щата Мисисипи, САЩ, което е вече на две години, е първото дете, “функционално излекувано” от ХИВ. Те заявиха, че смятат, ранната интервенция с антиретровирусни медикаменти е от ключово значение за изхода от заболяването.

“Функционална лечение” е това, когато наличието на вируса ХИВ в организма е толкова малко, че доживотно лечение не е необходимо и стандартни клинични тестове не могат да открия вируса в кръвта.

Новината за успешното лечение от СПИН беше обявено на XX. годишна конференция за ретровируси и опортюнистични инфекции в Атланта, щата Джорджия, на 3 март 2013.

Момичето, чиято анонимност е запазена, е родено от ХИВ-позитивна майка, която не е получила пренатални грижи и не е била диагностицирана като ХИВ-позитивна, до преди раждането.

Ние не са имали възможност за лечение на майката по време на бременността, за да да се предотврати предаването на вируса на ХИВ на бебето, каза д-р Хана Гей, специалист педиатър ХИВ в Медицинския център на Университета на Мисисипи.

Гей сподели пред CNN, че времето на интервенция е от по-голямо значение за лечението на СПИН, отколкото на самото използване на определени лекарства или броя на използваните лекарства.

Ранното извършване на антиретровирусна терапия при новородените може да позволи много дълга ремисия без антиретровирусни лекарства, преди образуването на тези скрити вирусни депа, казва д-р Дебора Персо, вирусолог в детския център на факултетската болница на университета “Джон Хопкинс” в Балтимор, Мериленд, водещ автор на клиничното проучване, цитиран от агенция БГНЕС.

Единственото официално признато досега пълно излекуване в света е на американеца Тимъти Браун, наричан “берлинският пациент”.

Снимка: Zdraven.bg

Ето и репортажът на CNN: