Излекуваха дете от левкемия с ХИВ вирус

Американски онколози излекуваха дете от левкемия с модифициран ХИВ вирус.

Експериментално лечение с помощта на дезактивирана форма на вируса на ХИВ спаси американско момиче на 7 години, което страда от остра левкемия и в момента е в “пълна ремисия”, според неговите лекари.

Емили Уайтхед вече “няма и следа от рак“, заяви говорител на детска болница във Филаделфия, САЩ, където е лекувано детето.

Лечението е започнало през април 2012 г. и никога не е било прилагано при дете.

Малкото момиче е страдало от две години от остра лимфобластна левкемия, която е устояла на две химиотерапии и според лекарите прогнозите са били “мрачни”.

Лечението CTL019 е било приложено с дезактивирана форма на ХИВ, за да се измени генетично имунната система на малкото момиче и тези клетки да могат да убият раковите образувания.

Като част от този процес милиони на Т-лимфоцити, или Т-клетки, които играят важна роля в имунния отговор, са били променени в лабораторията и вливани отново.

Доколкото Т-лимфоцитите атакуват рака, ние трябва да добавим нов ген. Това позволява на Т-клетките да произвеждат протеин, който кара Т-клетките да атакуват рака. За да вкараме този нов ген в Т-клетките, ние използваме вирус, развит на основата на ХИВ. Всички елементи на ХИВ вируса, които могат да причинят заболяване, са отстранени“, съобщава в електронно послание д-р Стивън Груп , педиатър, специализиран в лечението на рак в болницата на Филаделфия, който ръководи лечението.

Към началото на декември 2012 г. 12 пациенти са завършили това експериментално лечение, десет възрастни и две деца. Девет са се повлияли от лечението.

Въпреки че първоначалните резултати от това лечение са обнадеждаващи, експериментът е все още в начален стадий“, подчертават от болницата, цитирани от агенциите АФП и БГНЕС.

Снимка: sxc.hu