Излекуваха трети човек от ХИВ

СПИН

Момиче от ЮАР е третият човек, справил се с ХИВ след прием на лекарства в бебешка възраст.

Деветгодишно южноафриканско момиченце е третото дете в света, успяло да надвие вируса на СПИН и да продължава да е в дълготрайна ремисия, съобщиха изследователи в медицинското издание Lancet, цитирано от агенциите АФП, РИА Новости и БГНЕС.

На детето са започнали да дават лекарства срещу СПИН, когато е било на десетмесечна възраст и приемът е продължил до навършване на една година. След това детето вече не е приемало медикаменти. Сега момичето вече е на 9 години.

Детето се е родило ХИВ-позитивно, заразено то майка си.

През последните няколко години медиците и вирусолозите са се сблъскали с няколко случаи, при които организмът на болен е потискал ХИВ необичайно дълго или се е излекувал от вируса завинаги или за неопределено дълъг срок. При тези случаи, с изключение на т.нар. „Берлински пациент”, вирусните частици остават в организма на болния, но не са в състояние да се размножават или се държат твърде „тихо” в продължение на години.

Пациентът, наречен „детето от Мисисипи”, е живял около 5 години преди повторната поява на признаците на инфекцията.

Момичето от ЮАР и майка му участвали в програмата CHER, в рамките на която учените проверявали популярната днес идея за това как може да се блокира развитието на ХИВ. Тя се състои в това, че приемът на антивирусни препарати в първите стадии на развитие на инфекцията може да даде на организма на детето време да се приспособи към ХИВ и да започне да се бори с него преди имунната му система да бъде изтощена.

В рамките на програмата децата са получавали големи дози антивирусни лекарства от първия месец след раждането си в продължение на 40 седмици, след което учените спирали терапията и наблюдавали дали инфекцията ще се върне.

Като цяло, подобен подход е твърде успешен – ранната терапия забавя развитието на инфекцията и дава на мнозинството деца две години живот, през които не им се налага непрекъснато да приемат тези препарати.

Десет новородени са имали още по-голям късмет и нивото на инфекцията в техните организми остава изключително ниско и до днес.

В един от случаите – този с деветгодишното момиченце, пациентът напълно се е избавил от вируса. В кръвта на момичето няма пълноценни частици на ХИВ, макар че все още в клетките има фрагменти на вируса. Те обаче не се размножават и учените се надяват, че ситуацията няма да се промени и момичето ще повтори успеха на детето от Мисисипи.

Дори и нещата да се развият лошо, учените ще имат право да смятат този успех за голяма крачка в борбата с ХИВ, защото тя показва, че стратегията на „ранното предупреждение” за инфекцията дава резултат и в някои случаи позволява да за забави развитието й в продължение на много дълъг период.

Възможно е в бъдеще тя да позволи или изцяло да се преодолява ХИВ, или да превръща развитието му в изключително бавен процес.

Снимка: NIAID