Изпепеляване с Голямата награда на CineLibri 2019

Изпепеляване

Изпепеляване взе Голямата награда за най-добра киноадаптация на литературно произведение на фестивала CineLibri 2019.

Журито на 5-тото издание на кино-литературния фестивал CineLibri 2019 отличи за най-добра екранизация южнокорейската продукция Изпепеляване на режисьора Лий Чанг-донг, създаден по мотиви от разказа по разказа „Горящият хамбар” от сборника „Изчезването на слона“ на Харуки Мураками.

Изпепеляване, чието оригинално заглавие е Beoning, разказва за младеж, който попада на момиче, което някога е живяло в неговия квартал. Девойката го моли да се грижи за котката й, докато тя е на пътешествие из Африка. Когато се връща от екзотичния континент, го запознава с мистериозен мъж, когото е срещнала там. Той им разкрива своето тайно хоби…

Наградата на CineLibri 2019 е 40-тата в списъка с отличия на Изпепеляване, сред които са наградата на Международната федерация на филмовите критици FIPRESCI 2018, Азиатската филмова награда 2018 за най-добър режисьор и Grand Bell 2018 за най-добър филм на Кино асоциацията на Южна Корея.

Председателят на журито Кристоф Ламбер връчи статуетката на Христо Христозов, разпространител на Изпепеляване за България, на церемония в зала 1 на НДК, състояла се на 13 октомври 2019 г.

Решението за определяне на победителя беше мотивирано със следното изявление на журито: Изпепеляване получава Голямата награда заради хипнотизиращата красота и атмосфера, с които е проникната една история с вкус на притча, изградена като поток от въпроси за отчуждението между поколенията, стойността на традициите в светлината на безличния космополитизъм и модерния консуматорски свят. Базиран на мистериозния разказ на Харуки Мураками, филмът е оригинална интерпретация на текста – фино, загадъчно и завладяващо преживяване, подплатено с небходимата доза ирония и незабравими кадри.

На второ място журито нареди Заличено момче (Boy Erased) по мемоарната книга на Гарард Конли:

Трета награда на кино-литературния фестивал за 2019 г. се присъди на Продавачът на вестници и цигари (Der Trafikant) по едноименния бестселър на Роберт Зееталер:

Тържествената вечер завърши с премиерна за България прожекция за България на Тази, която не съм с Жулиет Бинош по едноименния роман на френската писателка Камий Лоранс, разпространяван от 6A Media Entertainment:

Прожекциите на филмите на фестивала CineLibri 2019 продължават до 20 октомври 2019 г.

Кадър от Изпепеляване: Cinelibri