Изписаха първия в България пациент с две изкуствени сърца

УМБАЛ Св. Екатерина

Мъжът, който получи втори шанс за живот с операция, първа по рода си у нас, вече е изписан и се чувства добре.

Преди месец лекарите от болница „Света Екатерина“ взеха спешно решение да поставят на пациента две изкуствени сърца.

В средата на януари Мартин Кожуклиев, постъпва в болницата с крайна форма на сърдечна недостатъчност. Тежкото му състояние налага имплантирането на две устройства от типа Heartmate III – едно за лява камера на сърцето, а другото за дясна камера. Така Мартин става първия пациент в България с две изкуствени сърца.

Месец по-късно той е добре, усмихнат и на крака. Припомня си, че преди операцията не е можел да направи повече от 5-6 крачки. Днес вече казва на шега, че „близките му са започнали да се шегуват с него, че е киборг или трансформърс като робот, защото е комбинация от човек и машина.

Проф. Димитър Петков, кардиохирург и изпълнителен директор на УМБАЛ „Св. Екатерина“ заяви пред bTV на 15 февруари 2024 г., че тези изкуствени сърца помагат на всички хора, които чакат донор и голяма част от тях успяват. „Нека и другите пациенти знаят, че всичко е възможно, да дадем надежда и на тях“, каза проф. Петков, докато се сбогуваше с Мартин.

Днес пациентът благодари на лекарите, спасили живота му. Той ще продължи с рехабилитация в друга болница, а първото нещо, което ще направи след изписването си от УМБАЛ „Св. Екатерина“ е да прегърне близките и котката си, която много обича.

Сега най-голямата мечта на Мартин е бързо да намери донор, за да се върне към нормалния живот. „Просто искам да живея“, каза още той.

Към 5 февруари 2024 г. нуждаещи се от трансплантация на сърце у нас са 30 души, уточниха от bTV.

Целият репортаж може да видите тук:

Лекарите от УМБАЛ „Св. Екатерина” изписаха и първия за 2024-та година сърдечно трансплантиран пациент на 15 февруари, съобщиха още от лечебното заведение. Той е в добро общо състояние, възстановен физически и напълно готов за ресоциализация в обществото.

Трансплантацията бе извършена на 2 януари 2024 година от екипа на проф. Димитър Петков, кардиохирург и изпълнителен директор на УМБАЛ “Св. Екатерина”, след като пациентът живя 6 месеца с изкуствено сърце. Трансплантацията след изкуствено сърце е значително по-сложна операция в сравнение с пациент, който не е бил сърдечно опериран преди това.

Продължилият едномесечен престой бе наложителен, тъй като трансплантираният орган показа признаци на отхвърляне и се наложи серия от биопсии, промяна в терапията до стабилизиране на общото му състояние. Грижите затова бяха поверени на доц. Филип Абединов и реанимационния екип на болницата.

Заслуга има и Клиниката по патоанатомия, която с бързите и точни резултати от хистологичните изследвания, в резултат на биопсии насочваха лекуващите лекари към правилното доуточняване на терапията.

Пациентът изказа своята благодарност към екипа на болницата при изписването си.

Снимка: УМБАЛ „Св. Екатерина“