Изследването за коронавирус в Бургас: Само 1% имат антитела

Бургас

Представителното изследването за коронавирус в Бургас и региона установи, че само 1% от българите там имат антитела.

Първи етап от широкото изследване за COVID-19 в Бургаска област приключи.

Резултатите показват, че под 1% от населението на Бургас и петте черноморски общини на територията на областта – Несебър, Приморско, Царево, Созопол и Поморие, се е срещнало с коронавируса, или по-точно 0.95%, като част от туристическите центрове отчитат нула засегнати от вируса.

В тестването са взели участие 2300 доброволци и служители на първа линия. Изследваните са били равен брой мъже и жени от четири възрастови групи.

Резултатите съобщиха и разтълкуваха на Морска гара в Бургас на 25 юни 2020 г. бургаският кмет Димитър Николов, главният здравен инспектор на държавата доц. Ангел Кунчев, директорът на Национален център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, директорът на РЗИ – Бургас д-р Георги Паздеров, министърът на туризма Николина Ангелкова и деканът на бургаския Медицински факултет доц. Цветан Велинов.

„Направихме мащабно срезово проучване, което ще продължим и в края на летния сезон“, каза кметът на Бургас Димитър Николов.

„То обхвана територията на община Бургас и още пет черноморски общини. Изследването беше проведено в рамките на 20 работни дни и в него се включиха 150 служители на РЗИ – Бургас, общините и доброволци. Финансирано бе осигурено от черноморските общини в Бургаска област и Министерство на здравеопазването. Дизайнът беше на Факултета по медицина в Бургас и неговия ръководител доц. Цветан Велинов, по методическите указания на проф. Кантарджиев и главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев“, поясни кметът.

По думите на кмета Николов, причината за добрите резултати са по-строгите превантивни мерки, предприети от администрацията, както и мащабната дезинфекция на обществени пространства. Той похвали гражданите за добрата дисциплина и отговорност.

“Резултатите от изследването ще бъдат преведени на четири езика и изпратени до посланиците у нас и до българските дипломати в чужбина”, каза още Димитър Николов.

морска гара в Бургас

„Резултатите показват изключително ниска циркулация на вируса и нисък риск за хората, пребиваващи на това място в следващите няколко месеца. Трябва да запазим тези резултати добри, но не чрез непрекъснато и постоянно изследване, а чрез непрекъснато пазене на собственото и здравето на нашето семейство, а това става а дистанция, дезинфекция и всички останали необходими превантивни мерки“ каза главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Доц. Цветан Велинов, декан на бургаския Медицински факултет, разказа: „През последните 4 месеца усилията ни бяха насочени към активно издирване на хора, заразени с коронавирус и хоспитализирането на най-засегнатите, карантиниране и т.н. Но това не дава качествена информация за епидемиологията, как се разпространява вирусът, има ли безсимптомно носителство и колко е опасен. Тези отговори се търсят в целия свят. Затова се насочихме към това въпросното имунологично проучване. Определихме географския му регион – Бургас и петте крайморски общи – Несебър, Приморско, Поморие, Созопол и Царево. В проучването взеха участие 2300 души от 2 до 22 юни, за 20 дни. То беше направено отчасти на случаен принцип. 80 % от населението на този регион е заето в туристическия бизнес. Искахме информация как Бургас и регионът влизат в туристическия сезон. Затова половината от изследваните са заети в туризма. Разпределено беше между мъже и жени в 4 възрастови групи, за да определим възрастовия риск от заразяване. Хора на първа линия също бяха включени. 0,95 % от тази популация са се срещали с коронавируса. Това означава, че мерките, които Бургас взе преди 4 месеци, за да съхрани семействата и поминъка си, са дали резултат. Това означава още, че чисто статистически тук е по-вероятно да пострадаш в пътен инцидент, отколкото да се заразиш с този вирус.“

Какво доказва Бургас с това изследване, обяснява проф. Тодор Кантарджиев, директор на Национален център по заразни и паразитни болести:

„Първо – данните за хората, които са били с коронавируса, са сравними с тези от другите проучвания в страната, и са малко по-ниски, което говори за по-добро спазване на мерките в месеците февруари, март и април.

Второ – няма голяма разлика между антителата на хората от местното население и тези, които работят в туризма, което е много добре. Това означава, че рисковете и за двете групи са по-малки.

Трето – данните, които съобщи кметът, са от първа фаза на изследването. Втората ще бъде след сезона, за да се разбере каква част от работещите в туризма и срещащи се с хора, идващи от чужбина, са влезли в безсимптомен контакт с вируса.

Четвъртото и най-важно нещо – познавам германците много добре, учил съм В Роберт Кох Институт, и мога да ви кажа – германецът иска сигурност. Сигурност иска и всеки западен турист. Да гледа усмихнатото лице на рецепционистка и сервитьорка през лицевия шлем и с маска. Това иска чужденецът. Първата работа на германеца, когато влиза в заведение, е да види дали има дезинфектант, дали има отстояние и дали ще бъде навън, на чист, свеж въздух.“

Zdraven.bg припомня, че резултатите за коронавируса в Бургас да аналогични на тези в Пловдив, където само 1.08 % от тестваните за Ковид-19 на случаен принцип пловдивчани имат антитела.

Снимки: пресцентър на Община Бургас