Изследването за коронавирус в Пловдив: Само 2% имат антитела

Старият град в Пловдив

Представителното изследването за коронавирус в Пловдив установи, че само 2% от българите имат антитела.

Само 1.08 % от тестваните за коронавирус на случаен принцип в Пловдив имат антитела.

Прочването показва наличието на антитела в организма, както и ако има зараза – на какъв етап е тя и кога евентуално човекът е бил заразен с вируса.

“Това означава, че много малко хора у нас все още са се срещали с коронавируса” – обясни главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

По думите му теорията за колективния имунитет, колкото и да е вярна, за България е неприложима в този момент.

В проучването са участвали 291 домакинства от шестте района на Пловдив – общо 1108 души са се съгласили да участват, от които 958 граждани на Пловдив и 200 медицински лица. Открити са общо 12 лица с положителни проби за имуноглобулин А (IgA), като при направен PCR-тест няма нито един положителен резултат.

Резултатите от представителното проучване сочат, че сред изследваните 200 медици – резултатът е 3 на сто.

Изследвана е била и още една група – това са хората, които сами са пожелали да дадат кръв, тъй като са имали съмнения. При тях процентът е 4%. Средно процентът е 2%.

„Били са обхванати 660 точки във всичките 6 райони на града, като резултатът е добър“, каза доц. Кунчев и добави, че хората са реагирали адекватно и интелигентно, за да се получи това чудесно изпълнение. Резултатите от проучването ще бъдат публикувани и в чужбина, тъй като имат научна стойност.

Изследването струва 58 000 лева, което е около 10 пъти по-малко отколкото се е очаквало. За доставката на тестовете е избрана немска фирма.

Лабораторията на Катедрата по микробиология и имунология към Медицинския университет в Пловдив обработи резултатите по метода Илайза (ELISA), с който се доказва наличието на антитела, като те дават различен тип информация за имунния отговор на организма срещу коронавируса.

Резултатът от изследването е представителен за страната. Този метод показва къде в момента е България на картата на Европа по отношение на заразата.

“Българското общество в много малък процент се е срещало с вируса. Според това проучване – средно 2%. Ако чакаме да стигнем 70% и да достигнем общ и колективен имунитет, трябва да минат 2-3 години с този темп и ще платим висока цена в човешки животи. За сравнение ще кажа, че подобно проучване в Бергамо сочи 57% носители на антитела“, коментира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. “Не искам да звучи като комплимент, но то си е така. Нещата се получиха отлично и затова допринесе интелигентността на населението на Пловдив! Хората се включиха така, че проучването да стане чудесно изпълнено и представително! Резултатите ще бъдат публикувани в научни списания и ще може да се направи качествена съпоставка с други държави”, отбеляза Кунчев.

“Пловдив имаше заболяемост, която беше средна за страната – нито много висока, нито много ниска”, заяви д-р Сийка Димчева от РЗИ – Пловдив, член на комисията-организатор на изследването. “При разработката на това проучване са спазени правила, които са използвани за аналогични проучвания в Европа. Ние сме се придържали по дизайна на това изследване към принципите, по които са водени подобни”, поясни тя. “Принципът на изследване на първо място е случайност, на второ място доброволност. Случайност се постига чрез определяне на независими точки в шестте района на град Пловдив. Целта е не да се изследва отделния жител, а домакинството.”

“Разбира се хората трябва да знаят, че трябва да продължат да спазват трите „Д“–та – дисциплина, дезинфекция и дистанция и да не се държат безотговорно”, подчерта д-р Кунчев.

По думите на здравния инспектор това, което вече се знае за заразяването с вируса е, че 80% от хората го прекарват безсимптоматично, а 20% дават симптоми, като от тях само 6% са в тежко състояние.

Изследването, направено в Пловдив доказва още, че инфекцията у нас е под контрол и това, което е било направено като мерки е дало добър резултат.

Две месеца и половина по-рано, на 30 април 2020 г., главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев обяви, че ще бъде проведено това изследване, което ще обхване около 1000 души. Той посочи, че тестовете ще се правят по домакинства, независимо от броя на членовете в тях, избрани на случаен принцип в 30 точки на града.

Кунчев подчерта, че това проучване е коренно различно от масовото тестване, което се извърши с отделни професионални групи или населени места. То ще отговаря изцяло на критериите на Световната здравна организация.

“Искаме да има представителство от всички региони в Пловдив задължително макар че проучването е ограничено само в рамките на град Пловдив, като методиката – случайността, която е особено важна. В случая се покрива като на картата на Пловдив ние на случаен принцип обозначим точки, в които след това можем да изпратим писма, освен писмата ще изпратим и екипи , поне 10 екипа ще изградим по двама души. Те ще бъдат основно с представители от РЗИ и по 1 доброволец. Основната единица на проучването е домакинството, ние ще работим с домакинства, не с отделни лица. Колкото са на адреса, толкова. Ако е един човек пенсионер – добре. Ако е семейство с две деца, добре. Ако в Столипиново попаднем на адрес с 14 души вътре – добре, изследваме всички. Така ще имаме представителност и като социални групи, и като етнически състав и като възрастови групи, разбира се, всичко това е абсолютно доброволно”, каза д-р Ангел Кунчев, цитиран от БНТ.

Пробите ще бъдат направени в основната лабораторията на УМБАЛ “Св. Георги” – Пловдив, което ще започне веднага щом пристигнат тестовете, каза още доц. Кунчев.

Кунчев посочи две причини защо точно в Пловдив. Едната е, че в града има случаи на коронавирус, но в същото време няма големи огнища и второ – има много добра координация между институциите, които са ангажирани в борбата срещу вируса. Доц. Кунчев добави, че подобно проучване в България не е правено до момента и е важно за това как протича болестта.

Изследването ще бъде водено от д-р Савина Стоицова, епидемиолог, Национален център по заразни и паразитни болести, която има завършен курс за това и вече е ръководила подобни изследвания в Замбия и Полша.

“Работата с домакинства не е най-перфектната извадка, това е най-изпълнима извадка, която все пак може с нея да се работи. И за нас домакинствата ще бъдат единицата, която ще изследваме”, каза д-р Стоицова, цитирана от БНТ.

“Принципът на изследване ще бъде на първо място случайност, на второ място доброволност. Случайност ще бъде постигната чрез определяне на независими точки в шестте района на град Пловдив. Целта е не да се изследва отделния жител, а домакинството”, обясни още д-р Сийка Димчева, РЗИ-Пловдив, член на комисията-организатор на изследването.

Доц. Кунчев посочи, че пряко ангажирани в изследването ще бъдат около 50 човека и се очаква, заедно с тестовете да струва около 30 000 лева.

Снимка на Стария град в Пловдив: rassputyn