Изследователи на зрението с награда от 1 милион долара

Двама американски изследователи, чиято дейност може да подсили опитите за изкореняване на слепотата, спечелиха 1 милион евро от наградата на португалската фондация “Шампалимо”.

Наградата си поделят учените д-р Джереми Натанс и д-р Кинг Вей Ю, двамата професори от Университета “Джон Хопкинс” в Балтимор, за разработката им “Как светлината се преобразува в електрически сигнали, използвани от мозъка, за да се създаде образ”.

Учредената през 2006 г. годишна награда за научна работа, свързана със зрението, е една от най-престижните награди в света на науката. Тя е идея по-малка по размер от Нобеловата премия за физиология или медицина в размер милион и половина щатски долара.

Средствата се използват за финансиране на пионерското изследване на двамата учени, което представлява пробив с исторически размери, твърди директора на фондацията Леонор Белеза. Работата на Натанс и Ю е помогнала за определяне на основния молекулярен механизъм на зрението и може да допринесе за лечението на такива потенциално водещи до слепота заболявания като ретинопатия вследствие диабет и старческата молекулярна дегенерация на ретината, уточнява агенция БГНЕС.

Снимка: Dan Foy