Изтеглят опасен Fervex от световния пазар

Fervex – противогрипен продукт в свободна продажба без лекарско предписания, се изтегля от всички аптеки в света.

Производителят на противогрипния медикамент Fervex (Фервекс), фармацевтичната компания Бристъл-Майерс Скуиб (Bristol-Myers Squibb), е наредил изтеглянето на продукта от пазара в цял свят, пише румънският вестник Ромъния Либера.

Лекарството, рекламирано като ефикасно средство срещу простуда и грип, е изтеглено заради подозрения, че съдържа атипична бактериална флора.

Изтеглянето от аптечната мрежа се е наложило, след като при рутинна проверка на производството в готов продукт е била открита бактерията ентерокок, съобщава агенция АФП, като се позовава на френската Агенция по лекарствата ANSM.

Заедно с Fervex е бил изтеглен и продуктът Mucomyst, използван при лечението на бронхит.

Източникът на заразяването засега остава неясен, но подозренията падат върху партиди захароза, използвани в производството на лекарствата.

Здравните власти във Франция подчертават, че рискът за здравето на хората е минимален.

Намерената бактерия Enterococcus faecalis е част от бактериалната флора в храносмилателния тракт, която обаче може обаче може да предизвика реакции като гадене, повръщане и диария.

Бактерията е била засечена в няколко партиди Fervex, които не са стигнали до пазара, пише френският вестник Либерасион, а изтеглянето от мрежата се прави от съображения за допълнителна сигурност.

При проверка още в края на април е открит “нетипичен резултат” в партида “Fervex малина“, което е довело до незабавното спиране на произвдоството на тази разновидност. Сега се изтеглят класическият Fervex и Fervex за деца. Fervex без захар остава в продажба, отбелязват френските медии.

Председателят на румънската Национална агенция за лекарствата д-р Мариус Саву препоръча обаче на румънските потребители да не използват Fervex, дори да имат запаси от препарата вкъщи, а да изберат заместител, докато проверката не приключи.

Аптеките разчистиха рафтовете си от конкретна партида Fervex и Fervex за деца, след като производителят изрази опасенията си, че пакетите с този медикамент може да са бактериално замърсени, пише и полският Ню Поланд Експрес.

Специалистите в Полша съветват хората, които имат още от медикамента у дома, да изхвърлят наличните опаковки.

Тъй като е възможно да съществува заплаха за човешкия живот или здраве, фармацевтичният инспекторат реши да изтегли лекарството от аптеките, заяви Алина Форнал, президент на Регионалния съвет на фармацевтите във Варшава.

Производителят Бристъл-Майерс Скуиб увери, че ще продължи разследването на проблема и ще представи нови данни веднага щом бъдат налични.

Медикаментът Fervex се препоръчва за симптоматично лечение на настинки, различни форми на ринит, грипни състояния, висока температура, мускулни болки и други. Fervex е изключително популярен в България.

Изпълнителната агенция по лекарствата блокира продажбите на наличните и в България партиди от лекарствения продукт Fervex, съобщават от Министерството на здравеопазването.

Българските специалисти препоръчват на гражданите до изясняване на ситуацията да използват алтернативни медикаменти според съветите на личен лекар или фармацевт.

Американската компанията Бристъл-Майерс Скуиб има производствена база във Франция, а в България лекарството се доставя от притежаващата разрешение за употреба дъщерна фирма в Будапеща.