Имате ли страх от високо?


The Walk: Живот на ръба

Тествайте се за акрофобия с 3D изживяването The Walk: Живот на ръба!

Акрофобия представлява изключителен, ирационален страх от височини. Тя принадлежи към категория специфични фобии, причиняващи пространствен и двигателен дискомфорт.

Акрофобията може да бъде опасна, тъй като страдащият може да получи пристъп на паническа атака на високо място и да се уплаши силно, което да му попречи да слезе безопасно.

Фобията не е болест – тя е синдром, който може да се развие самостоятелно както след уплаха или някакво сътресение, така и след психично заболяване. Страхът обаче се превръща в болест, когато човек не е в състояние да го преодолее дори в екстремни ситуации.

Ако страдате от акрофобия, то филмът The Walk: Живот на ръба ще ви зашемети в киното. А пък дори и да нямате страх от височини, кинопродукцията ще постави на изпитание нервите ви от напрежение в 3D салона.

The Walk: Живот на ръба на отличения с Оскар режисьор Робърт Земекис (за хита Форест Гъмп) разказва действителната история на млад акробат, преминал по 50-метрово въже, опънато между кулите-близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк през 1974 година, когато са били най-високите сгради в света.

Героят Филип Пти хич не страда от акрофобия и от рано развива талант за ходене по въже на високо. Той си поставия за цел в живота да направи актобатичния номер максимално високо в облаците. Успява да изпълни амбицията си още преди да навърши 25-годишна възраст. Той прави това 8 пъти в продължение на 45 минути, като използва 200-килограмово въже и 8-метров, 25-килограмов балансиращ прът – ходи, танцува, ляга на въжето и поздравява шокираните зрители, които наблюдават каскадата отдолу, коленичейки.

В образа на Филип Пти се превъплъщава Джоузеф Гордън Левит, най-познат от комедийния сериал На гости на третата планета, а главозамайващата история е разказана с приятно чувство за хумор и се гледа с усмивка на лице, освен със запотени от напрежение длани. Продукцията е заснета с иновативни фотореалистични техники, които шашват зрителите в 3D и IMAX салоните.

Ако страдате от акрофобия, знайте, че е лечима.

По принцип повечето фобии са лечими. Някои от тях се поддават по-лесно на лечение, други – по-трудно, но общото състояние на страдащия се подобрява. В психотерапията широко се прилага десенсибилизация – постепенно свикване на човека със ситуацията, в която възниква страхът.

Учените са създали хапче, което съдържа хормона на стреса кортизол и може да се използва в комбинация с традиционната терапия, която помага на хората да забравят страха от високо.

Резултатите от тестовете са показали, че страдащите от акрофобия били значително по-малко уплашени след приема на таблетката и прилагането на стандартната терапия. Ефектите са също и трайни – пациентите се чувствали по-малко уплашени дори месец след приемане на хапчето. Проучването е публикувано в специализираното издание Proceedings Of The National Academy Of Science още през 2011 г.

Можете да се тествате тук дали ви е страх от високо като си пуснете трейлъра на The Walk: Живот на ръба. Целият филм можете да гледате в киносалоните от 9 октомври 2015 г., разпространяван от Александра Филмс:

loading...