Има ли фекалии по четката за зъби?

четка за зъби

Изследователи констатираха в кои случаи може да бъдат открити фекалии по четката за зъби.

Учени изследвали ползвани от студенти четки за зъби, за да разберат какви видове бактерии са полепнали по тях. Резултатите може да предизвикат погнуса, съобщи френското списание Science et Avenir.

Заключенията на учените са, че оставените в общи бани четки за зъби са с голямо количество фекални бактерии, ако в същите помещения има тоалетни.

Изследването се състояло в това да се вземат проби от четки за зъби в различни общи бани в сградата на университета Куинипак в Кънектикът, САЩ. Става въпрос за санитарни възли, ползвани от средно 9-10 студенти. Било установено, че около 60% от четките за зъби са с впечатляващо количество фекални бактерии от типа Ешерихия коли.

Получените резултати бяха представени в рамките на годишната конференция на Американското дружество по микробиология.

Главното безпокойство не е свързано с наличието на фекална материя от даден индивид върху четката му за зъби, а по-скоро с това, че фекалната материя може да е от друг индивид и да съдържа бактерии, вируси и паразити, които не са част от флората в организма ни, заяви Лорън Абър от университета, цитирана от агенция БТА.

Не всичко, което влиза в тоалетната чиния, непременно изчезва. Пускането на водата в нея всъщност играе роля на разпространител на бактерии.

Затова рискът фекални бактерии от един индивид да полепнат върху четката за зъби на друг е 80-процентен.

Според учените, решение на проблема трудно може да бъде намерено. Бактериите остават върху четката за зъби, независимо дали е измивана със студена, топла вода или дори с антисептична течност за изплакване на устата.

Използването на защитно капаче за четката за зъби не пречи на разпространението на бактериите, а създава подходяща среда за развитието им между косъмчетата на четките, отбеляза още Абър.

Резултатите от изследването са публикувани в изданието Journal Of Dental Hygiene.

Снимка: meddygarnet