Има опасност сезонният и свинският грип да се разпространяват паралелно

Има опасност сезонният и свинският грип да се разпространяват паралелно, твърдят специалисти.

68 са потвърдените случаи на свинския грип тип  A / H1N1 в България към 14 септември 2009 г., съобщи националният консултант по епидемиология доц. Мира Кожухарова. Проучване сред фармацевти е показало, че българите по-рядко използват ваксини срещу грипа, като най- често започват да търсят медикаменти след като се разболеят. Имало случаи, когато вече заразеният с грип иска да си закупи ваксината, обясни доцент Кожухарова.

Има опасност сезонният грип и епидемичният A / H1N1 да се разпространяват паралелно, обясни доктор Кожухарова. Докато все още на пазара няма ваксина срещу така наречения свински грип, то съвсем скоро ще можем да се ваксинираме за сезонния.

За този сезон кога препоръчвате да започнат да се ваксинират хората?, попита dariknews.bg.

Доц. Мира Кожухарова: В рамките на две-три седмици трябва да започнат да се ваксинират, като моята препоръка е специфично към тези, които са изложени на най-висок риск, нека да започнат те. Бих искала да кажа, че възрастните хора, тези, които са над 65 години, хората с тежки хронични заболявания, като изложени на най-висок медицински риск, те би трябвало да започнат да се ваксинират първи.

Децата от 6 месеца до 3 години могат да се имунизират срещу сезонния грип, като се използва половин доза от ваксината два пъти през един месец. За децата от 3 до 9 години също се прави два пъти имунизация през един месец, но вече може да се използва цялата доза от ваксината.

Снимка: sxc.hu

loading...