Имплантираха изкуствено сърце за първи път в света

Хирурзи във Франция имплантираха за първи път в света изкуствено сърце.

Автономно изкуствено сърце, създадено от френската компания Карма, беше имплантирано на пациент, страдащ от терминална сърдечна недостатъчност.

Операцията беше извършена от екип на болницата “Жорж Помпиду” в Париж, съобщи компанията, определяйки я като първа в света.

Тази първа имплантация се разви задоволително…В момента пациентът е под наблюдение в реанимация, буден и в контакт със семейството си, допълниха от Карма, цитирана от агенциите АФП и БГНЕС.

Френските здравни власти одобриха в края на септември, 2013 г., операцията, която открива нови перспективи за болните на фона на недостига на донори за присаждане на сърце.

Щастливи сме от тази първа имплантация, но би било рано да се вадят заключения, защото това е само една имплантация и постхирургичният период все още е много кратък, коментира генералният директор на Карма Марсело Контиви, цитиран в комюнике.

Компанията е създадена от хирурга Ален Карпентие, известен в цял свят с изобретяването на сърдечните клапи Карпентие-Едуардс. Тя си поставя за цел да запълни недостига на органи за присаждане, на който стават жертва десетки хиляди хора, болни от напреднала сърдечна недостатъчност.

Протезата на Карма, стъпваща на солидни научни основи, цели да постигне “забележителна функционалност и трайност”. Тя имитира напълно нормалното човешко сърце с две сърдечни камери, които мобилизират кръвта, както би го направил сърдечният мускул с прихващачи, които позволяват ускоряване или забавяне на сърдечния ритъм, увеличаване, намаляване на дебита. Когато болният спи, те намаляват. Когато се изкачва по стълбите, се ускоряват, така че няма нищо общо с механична помпа, съобщи през септември съоснователят на компанията Филип Пулти.

Пациентът, на когото беше имплантирано изкуственото сърце, трябваше да страда от терминална сърдечна недостатъчност с опасност за живота и да няма друга терапевтична алтернатива, според условията, поставени от френските здравни власти. Карма уверява, че изкуственото сърце ще може да спасява всяка година живота на десетки хиляди хора без риск да бъде отхвърлено и осигурявайки им безпрецедентно качество на живот.

Снимка: Fauxlaroid