Имунен дефицит в България

Един на 2000 души страда от имунен дефицит, а в София се открива център за имунен дефицит в болница Александровска – един от първите в Европа.

Един на 2000 души страда от имунен дефицит. Това заяви на пресконференция проф. Елисавета Наумова, председател на Българска асоциация по клинична имунология, национален консултант по клинична имунология и началник на Клиника по клинична имунология в УМБАЛ “Александровска”, предаде репортер на агенция БГНЕС.

От 6-7 години е започнало регистрирането на пациенти с рядкото заболяване и мунен дефицит у нас. В момента има 126 пациента с имунен дефицит в България.

Имунният дефицит е група заболявания, които се увеличават непрекъснато като брой. Те са нарастващ здравен проблем, който може да засегне всички възрасти. Имунният дефицит може да доведе до тежки животозастрашаващи инфекции и дори фатален край за пациенти в ранна възраст. Заболяванията биват над 250 вида и са наследствени.

Можем да диагностицираме сравнително и по-рано пациентите с имунни дефицити и да предложим адекватна терапия, която е възможна по цял свят от десетки години, но в България става факт от началото на 2013 г., обясни проф. Наумова. Пред нас стои предизвикателството да информираме обществото, лекарите, специалистите, които имат отношение към тези пациенти, както и институциите, отговорни за опазването на здравето, добави тя.

Съществува клинична пътека номер 306, която е за лечение на пациенти с имунен дефицит, както и възможност за домашно лечение с медикаменти, отпуснати от НЗОК.

Лекарите от Александровска вече са готови и със списък от 10 белега, които могат да насочат всеки за това дали страда от първичен имунен дефицит:
– четири или повече отита в рамките на една година;
– две или повече сериозни инфекции на синусите в рамките на една година;
– приложение на антибиотици за два или повече месеца с незадоволителен ефект;
– две или повече пневмонии в рамките на една година;
– забавено физическо развитие при новородени и малки деца;
– рецидивиращи дълбоки кожни абсцеси или абсцеси на вътрешни органи;
– персистираща млечница или кандидоза на устната кухина или кожно-гъбична инфекция;
– необходимост от прилагане на интравенозни антибиотици за саниране на инфекцията;
– две или повече инфекции на вътрешни органи, включително сепсис;
– анамнеза за наличие на първичен имунен дефицит в семейството.

Експертите предупреждават, че в доста случаи родителите игнорират честите инфекции на децата си и ги отдават на възрастта и контактите в детската градина. Специалистите изтъкват, че не всяко дете с чести инфекции страда от имунен дефицит, но случаите не са малко.

През лятото на 2014 г. в Александровска болница в София ще бъде открит център за имунния дефицит, който ще бъде един от първите в Източна Европа. Предвижда се в него да бъдат обучавани лекари и пациенти, които да бъдат учени как да живеят с тази болест.

Основната му цел е да създаде информираност на обществото. Засега дейността на центъра ще бъде със срок от 3 години. Като, според специалистите след тези 3 години процесът на информираност ще тръгне от само себе си. Освен това, в центъра ще има възможност да се право неонатален скрининг, който ще установява дали новородените деца страдат от заболяването.

Снимка: Yale Rosen