Имунотерапия действа срещу меланом

Експериментална имунотерапия на американската фармацевтична компания Merck е намалила с 38% туморите при пациенти с напреднал меланом, най-агресивната форма на рак на кожата.

Това са предварителни данни от клинично изследване, публикувани на 2 юни 2013 година.

Това противораково средство, наречено Lambrolizumab е антитяло, предназначено да неутрализира протеин (PD-1), който позволява на някои видове рак да се изплъзне от атаките на имунната система на организма.

Lambrolizumab е тестван при няколко вида рак, включително меланома и рак на белия дроб, се казва в съобщението на Merck.

Компанията разкри и резултатите от клиничните изпитания. Публикациите на данните бяха направени пред годишната конференция на Американското дружество по клинична онкология (ASCO), проведено през уикенда в Чикаго. Това предварително проучване е публикувано и в медицинското електронно издание New England Journal Of Medecine.

Окуражени сме от резултатите, които виждаме в този момент, включително от степента на повлияване на пациенти с напреднал меланом и продължителността на отговора на лечението, каза д-р Роджър Пърлмутър, ръководител на лабораторията Merck Research Laboratories .

Въз основа на тези данни и допълнителни резултати от други клинични проучвания, Мерк планира да проведе клинично изпитване в трета фаза с lambrolizumab директно при пациенти с напреднал меланом и рак на белия дроб. Това ще стане през третото тримесечие на 2013 година, допълни още той, цитиран от агенциите АФП и БГНЕС.

В клинично проучване са участвали 135 пациенти с напреднал меланом между декември 2011 г. и септември 2012 г. и са показали средно 38% намаляване на туморите. Най-голямото намаление е 52%.

Умората е един от най-честите странични ефекти.

С lambrolizumab Merck се надява да конкурира фармацевтичната компания Bristol-Myers Squibb, единствената, която в момента предлага от оторизираните лечения Yervoy, който стимулира имунната система да се бори срещу този вид напреднал меланом.

Bristol-Myers провежда клинични изпитания с новото антитяло, nivolumab, което стимулира имунната система срещу напреднал меланом и други видове рак. Това антитяло, което стимулира имунната система е с 30% намаляване на туморите при 31% от участниците.

Това са многообещаващи нови резултати при имунотерапията за борба с напреднали ракови заболявания като меланома, срещу които лекарите бяха безсилни, преди откриването им през последните няколко години.

Снимка: Yale Rosen