Инвестиция в храненето носи повече здраве

Храненето като цяло е здраве, всеки човек, когато инвестира в храненето си, когато консумира правилни продукти, живее здравословно. Това е и едно изкуство, когато създаваме някакви кулинарни удоволствия, ние създаваме и изкуство, което е много важно. Това каза в интервю за агенция БГНЕС майстор-готвачът Иван Манчев.

На професионалния празник на готвачите 10 август вицепрезидентът на Българската асоциация на професионалните готвачи (БАПГ) сподели, че “храненето като цяло е философия, ние в последните години се оправдаваме с това, че нямаме пари и сме неплатежоспособни“. “С това си мислене започнахме да купуваме цената, а не продукта, така човек започва да губи. Важното е продуктът, за който ти даваш пари, да може да те удовлетворява“, каза майстор-готвачът.

Впечатленията на Манчев показват, че в световен мащаб хората, които се хранят най-нездравословно, са едни от най-богатите, тъй като те купуват индустриални продукти, съдържащи химикали. “Едни по-бедни държави, които си отглеждат продукцията в селото, те ядат по здравословно. Ние сме много индустриализирани“, смята майстор-готвачът.

Ако говорим за българската кухня новите тенденции не навлизат така стремглаво, както в Западна Европа, продължи Манчев. “Новите тенденции са да се готви с по-качествени продукти, да има произход на продукта и след това в смесването на вкусове – дали са сладко със солено или по-различни вкусове, които до момента в България не са познати. Ние, като готвачи, започнахме повече да изискваме от доставчиците и производителите на продуктите, за да доставим едно пълно удоволствие на клиентите си“.

Манчев не пропусна да отбележи факта, че това е процес, който отнема едновременно време и пари. “Когато предлагаме едно меню ние винаги се съобразяваме с това кой как може да си го позволи“, допълни той.

Манчев сподели също, че сред моментите, когато изпитва най-голямо удовлетворение от професията си, са: “може би вкъщи, когато си готвя на децата, когато им представям една хубава кухня и здравословна храна, тези моменти най-много ми харесват“.

Майстор–готвачът с удоволствие разкри и тайната на постигането на идеалната форма за кюфтета – “има няколко идеални форми, нормалното кюфте е колкото дланта на ръката и с пръстите го отделяте, горе-долу 80-грамови кюфтета трябва да направите“.

Снимка: sxc.hu