Индонезия търси доказателства дали яванският тигър съществува

о-в Ява, Индонезия

Индонезия търси доказателства дали яванският тигър все още съществува в дивата природа.

Индонезия търси доказателства, че яванският тигър, считан за изчезнал вид, все още съществува в дивата природа, предаде БТА, като цитира правителствен служител пред АФП.

Това беше съобщено след публикуването на ново проучване, което свързва ДНК от анализиран косъм с голямата котка.

Тигрите, ендемични за островите Ява и Бали, са изчезнали съответно през 80-те и 40-те години на миналия век, като на архипелага са останали само суматранските.

Екип от учени от Националната агенция за изследвания и иновации на Индонезия и природозащитници са открили следи от гени на явански тигър, като са анализирали козина, намерена през 2019 г. близо до село в Западна Ява. Данните от изследването са публикувани от „Cambridge University Press“ на 21 март 2024 г.

„Въпросът дали яванският тигър все още съществува в дивата природа трябва да бъде потвърден чрез по-нататъшни изследвания както на гените, така и полеви“, се уточнява в научната публикация.

В резултат на проучването индонезийското правителство е предприело и планира няколко действия, свързани с резултатите, заявиха от Министерството на околната среда и горите в Индонезия.

Тези мерки включват поставяне на фотографски капани, покана на генетици, които да помогнат на властите да проведат допълнителни изследвания и тестове, а също събиране на данни от местните общности.

Ако „се докаже, че все още съществува, то със сигурност ще стане защитено животно“, казва представител на ведомството. „Всички страни са длъжни да участват в опазването на тяхната популация“.

В научното издание се посочва, че местен жител е съобщил, че е видял явански тигър през 2019 г. в плантация, разположена в гора близо до град Сукабуми, в провинция Западна Ява.

„На базата на обширен разговор с Рипи Янур Фаджар, който е видял голямата котка, смятаме, че козината е от явански тигър“, се казва в резюмето на изследването.

Анализираната козина е взета от ограда, на която се смята, че е скочило животното, а също така са открити отпечатъци от крака и нокти, се казва в проучването.

Според изследователите козината на тигъра има сходство със суматранския и бенгалския тигър, но се различава от другите подвидове тигри.

Суматранските тигри, често преследвани от бракониери, се считат за критично застрашени от Международния съюз за опазване на природата. Според изследователите в дивата природа са останали по-малко от 400 екземпляра.

Снимка на пейзаж в провинция Сукабуми на о-в Ява: Iqbal Nuril Anwar / Pixabay