Испания е с най-здравото население в света

паеля

Испания е страната с най-здраво население в света, а България е извън топ 56.

Най-здравото население в света живее в Испания.

Това е според индекса Bloomberg Healthiest Country Index за 2019 г., публикуван на 24 февруари 2019 г., в който се класират 169 държави според фактори, които допринасят за общото здраве. Испания беше на шесто място при предишния индекс, обявен преди две години – през 2017 г.

Още четири европейски държави са сред първите 10 през 2019 г .: Исландия (трето място), Швейцария (пета), Швеция (шеста) и Норвегия (девета). Япония беше най-здравословната азиатска нация, скочила с три места напред от проучването за 2017 г. на четвърто място и замени Сингапур, който спадна до осмо. Австралия и Израел завършват първата десетка на седмо и десето място.

Индексът класира страните въз основа на променливи величини, включително продължителност на живота, като същевременно пише „черни точки“ за рискове като употребата на тютюн и затлъстяването. Той също така взема предвид факторите на околната среда, включително достъп до чиста вода и канализация. За изготвянето на класацията Bloomberg събира данни от Световната здравна организация (СЗО), Световната банка и ООН. Финалната класация е съставена за нации с минимум 300 хиляди жители, като от разглежданите 200 държави само 169 отговарят на този критерий и има достатъчно статистически данни за тях.

Испания има най-високата продължителност на живота при раждане сред народите на Европейския съюз, изоставяйки в световен мащаб само след Япония и Швейцария, показват данните на ООН. Предвижда се Испания до 2040 г. да има най-високата продължителност на живота, почти 86 години, следвана от Япония, Сингапур и Швейцария според Института за измерване и оценка на здравето във Вашингтон, публикувал анализа си в изданието Lancet на 16 октомври 2018 г.

Първичната грижа се предоставя основно от обществени доставчици, специализирани семейни лекари и медицински сестри, които предоставят превантивни услуги на деца, жени и пациенти в напреднала възраст, както и грижи при остри и хронични случаи, се посочва в прегледа на Европейската обсерватория за здравните системи и политики 2018 г. за Испания отбелязвайки спад през последното десетилетие на сърдечно-съдови заболявания и смъртни случаи от рак.

Изследователи твърдят, че хранителните навици могат да дадат информация за здравните нива, на които се намира населението Испания и Италия, като „средиземноморска диета, допълнена със зехтин или ядки, носи с по-ниска честота на сърдечно-съдови заболявания, отколкото при диета с намалено съдържание на мазнини“. Резултатите от изследване, проведено от Медицинския университет в Навара, Испания, са публикувани в специализираното издание New England Journal of Medicine през 2018 г.

WHI2019

Куба се намира на пет места над САЩ, което я прави единствената страна, която не е класифицирана като с „висок доход“ от Световната банка, но е класирана толкова високо. Една от причините за успеха на островната нация може да бъде акцентът й върху превантивните грижи пред фокусирането на американците върху диагностицирането и лечението на болести, се казва в доклад на Американската асоциация на адвокатите за здравето, публикуван миналата година след посещението на Куба.

Сред страните от Балканите най-напред в класацията е Гърция – на 26 място, макар и да бележи отстъпление с 6 позиции. Черна гора заема 41-во място, Босна и Херцеговина е на 42-ро място, следвана от Албания (№43). Турция е 51-ва, Сърбия на 55-то място, а Северна Македония – на 56-та позиция.

WHI2019
WHI2019

Икономиките в Субсахарска Африка представляват 27 от 30-те най-нездравословни държави в класацията. Хаити, Афганистан и Йемен са останалите. Мавриций е най-здравословната стана на юг от Сахара, като се нарежда на 74-о място в световен мащаб, тъй като има най-ниската смъртност от заразни болести в регион, който все още е засегнат от смъртност от инфекциозни заболявания.

Втората държава с най-числен онаселение в света – Индия, се нарежда на №120. Държавите от Централна и Южна Азия се подреждат в класацията, както следва: Шри Ланка (№66), Бандгладеш (№91), Непал (110), Пакистан (№124) и Афганистан (№153).

Zdraven.bg отбелязва, че достъпът до пълната класация на Bloomberg не е безплатен и затова нямаме информация на кое точно място се намира България, но знаем, че е между 57-ма и 139-та позиция. В класацията за държавите с най-здраво население, публикувана през 2012 г., България е заемала 73-то място, а от тогава здравеопазването й не се подобрило, за да очакваме, че се е изкачила. Припомняме, че България сред водещите в Европа по смъртност от неправилно хранене.

Снимки на традиционна испанска паеля: Бернал Саборио; класация: Bloomberg