Истината за Опенхаймер вече в кината

Опенхаймер

„Опенхаймер“, заснет изчяло с IMAX-камери, е биографичен епос на виртуозния майстор на драматичния киноспектакъл Кристофър Нолан, който представя истината за „бащата на атомната бомба“.

От 21 юли, само в кината, емблематичният режисьор Кристофър Нолан отвежда зрителите на неповторимо филмово пътешествие до един от най-важните и драматични моменти от човешката история. С впечатляващия си биографичен епос „Опенхаймер“, ненадминатият майстор на киноспектакъла ще ни разкрие забележителната история на Дж. Робърт Опенхаймер и ролята му в създаването на първата атомната бомба. Събитие, което, за добро или за зло, завинаги променя света, в който живеем.

„Опенхаймер“ е адаптация на наградената с „Пулицър“ книга „Опенхаймер – Американският Прометей“ на Кай Бърд и Мартин Шъруин и се фокусира върху турбулентния личен живот на Опенхаймер, заставането начело на проекта „Манхатън“, отношенията му с колегите, политиците и военните, последвалото му обявяване за строг международен контрол върху ядреното оръжие и превръщането му в една от най-знаковите жертви на антикомунистическата истерия в САЩ.

Филмът, типично за Кристофър Нолан, комбинира изключително комплексна история и спираща дъха IMAX визия, в това число и създадените без намесата на компютърна графика специални ефекти. Всичко това обещава нещо, което все по-рядко виждаме на големия екран – качествено кинозрелище. Забележителното изпълнение на актьорския ансамбъл включва имена като Килиън Мърфи в ролята на Робърт Опенхаймер, Емили Блънт като съпругата на Опенхаймер – биолога и ботаник Катрин „Кити“ Опенхаймер, Мат Деймън като директора на проект „Манхатън“, лейтенант генерал Лесли Гроувс и Робърт Дауни Джуниър като председателя на Комисията за атомна енергия Луис Строс.

Ето видео зад кадър „Да снимаш на IMAX“ (с български субтитри):

Режисьор и сценарист на „Опенхаймер“ е Кристофър Нолан („Черният рицар“, „Генезис“, „Дюнкерк“), който е и продуцент заедно с Ема Томас. В ролите, освен Килиън Мърфи, Емили Блънт, Мат Деймън и Робърт Дауни Джуниър, ще видим Флорънс Пю, Рами Малек, Бени Сафди, Джош Хартнет, Дейн ДеХаан, Майкъл Ангарано, Олдън Ерънрайк, Джак Куейд, Дилън Арнолд, Дейвид Кръмхолц, Матю Модийн и др.

Светът се променя с „Опенхаймер“ от 21 юли 2023 г. само в кината и IMAX: