Историческият епос „Последният дуел“ на Ридли Скот предизвиква зрителите в кината

Последният дуел

Епичният „Последният дуел“ презвиква зрителите в кината от 15 октомври 2021 г.

Майсторът на историческия епос сър Ридли Скот ни отвежда на забележително пътешествие назад във времето до 1386 година, за да разкаже поразителната истинска история на едно престъпление, на съдебен спор и на последния законен дуел до смърт в средновековна Франция, противопоставящ двама мъже – двама приятели, които трябва да докажат собствената си правота пред очите на Кралството и Бог.

Базиран на едноименния роман на Ерик Джагър, Последният дуел разказва за завърналия се от бойното поле нормандски рицар Жан дьо Каруж (Мат Деймън), който открива, че съпругата му Маргьорит (Джоди Комър) обвинява в изнасилване неговия стар приятел, оръженосеца Жак Льо Гри (Адам Драйвър). Въпреки че има съмнения, че думите на бременната Маргьорит не са истина, Дьо Каруж предизвиква на официален съдебен дуел до смърт твърдо отричащия да има каквато и да е вина Льо Гри.

Предстои яростна битка, при която всеки от участниците в конфликта може да срещне своя фатален край, защото според законите на страната по онова време, ако Дьо Каруж загуби спора, съпругата му ще бъде осъдена на смърт – чрез изгаряне на клада – за фалшиво обвинение.

Режисьор на „Последният дуел“ е Ридли Скот („Гладиатор“, „Блек Хоук“, „Робин Худ (2010), „Марсианецът“). В ролите са Мат Деймън, Адам Драйвър, Джоди Комър, Бен Афлек, Хариет Уолтър, Натаниел Паркър и др.

„Дори тишината може да бъде динамична.“ Това са думи на виртуозния сър Ридли Скот, който повдига завесата към работния процес в една от най-очакваните мащабни продукции тази есен. Ридли Скот с неподправената страст и интензитет реализира всека сцена – от най-интимните човешки взаимоотношения до големите битки и масовки. За Ридли Скот „посланието е просто“, но фундаментално – какъв е изводът, който ще си направи публиката след края на филма. А „тайната“ на големия режисьор се крие в динамиката…
Последният дуел


Написан от Никол Холофсенър („Can You Ever Forgive Me?“) и звездното дуо Мат Деймън и Бен Афлек („Добрият Уил Хънтинг“), които адаптират вдъхновения от действителни събития едноименен роман на Ерик Джагър, „Последният дуел“ е визуално впечатляваща и провокираща мисълта епична драма, разказана от три ясно изразени и напълно различни гледни точки, изследваща вездесъщата власт на мъжете, субективността на правосъдието, силата на куража и готовността на една жена да се опълчи сама срещу статуквото, в името на истината.

„Последният дуел“ презвиква зрителите в кината от 15 октомври 2021 г., разпространяван от Форум Филм: