ИСУЛ с награда за Клиничен екип на годината на Balkan Medical Awards 2024

екип на ИСУЛ с награда

Отличеният екип е единственият у нас, който извършва брахитерапия с ниска мощност на дозата – иновативно лечение при карцином на простатата.

Центърът за съвременна диагностика и лечение туморите на простатната жлеза към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ с ръководител акад. проф. д-р Чавдар Славов, е „Клиничен екип на годината“. Уникалното звено, което обединява лекари от 5 специалности, беше отличено по време на 9-тото издание на Balkan Medical Awards в хотел Hyatt Regency Sofia, което се състоя на 5 юли 2024 г. Т.нар. Медицински Оскари обединяват добрите примери в българското здравеопазване, съобщиха от болничното заведение. Техен организатор е Global Media, част от международната платформа за сътрудничество Global Leaders.

От името на екипа наградата получи акад. проф. д-р Чавдар Славов – идеолог и ръководител на центъра, който покани на сцената и своите колеги. Наградата му бе връчена от д-р Ваньо Видков от Столичната колегия на БЛС.

Центърът за съвременна диагностика и лечение туморите на простатната жлеза е мултидисциплинарно звено, създадено на функционален принцип. То обединява лекари от 5 специалности в няколко от водещите клиники в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“: Клиника по урология и андрология, с ръководител акад. проф. д-р Чавдар Славов, Клиника по медицинска онкология с ръководител проф. д-р Петранка Троянова (с двете си отделения – по лъчелечение и по клинична онкология), Клиниката по анестезиология и активно лечение с ръководител проф. д-р Мая Белитова и Клинична лаборатория с ръководител д-р Али Бедран

Центърът предлага цялостен алгоритъм за лечение на туморите на простатната жлеза: от диагностиката, през различните методи на лечение до проследяване на постигнатите резултати. Той е единственото място в България, където се прилага вече над 30 месеца, Брахитерапия с ниска мощност на дозата при лечение на ранна форма на рак на простатната жлеза.

Брахитерапията с ниска мощност на дозата представлява вътреорганно облъчване на простатата при пациенти с тумор в този орган. В простатната жлеза се вкарват малки зърна, наречени сийдове, на йод 125 изотоп, изчислени по определена формула. Те осъществяват вътретъканно облъчване на тумора на простатната жлеза в рамките на 6-8 седмици, при което се постига 96% излекуване. В повечето случаи методът позволява да се избегне натоварващата химио и лъчетерапия. Той е безопасна и много ефикасна алтернатива на оперативното лечение на рака на простатната жлеза и позволява при тези пациенти да се съхрани еректилната функция и да се избегне едно от най-неприятните усложнения от операция на простатата – неволното изпускане на урина.

Методът се осъществява от специално обучен мултидисциплинарен екип, част от който също беше в залата за получаване на наградата.

„Щастлив съм, че имахме възможността, заедно с тези млади хора, да въведем в България едно много иновативно и ефективно лечение на рака на простатната жлеза, каквото е брахитерапията с ниска мощност на дозата, което в чужбина струва 20,000 долара, а у нас пациентите доплащат за него не повече от 2000 лв.“, каза по време на официалната церемония акад. проф. д-р Чавдар Славов.

Снимка на част от наградения екип: ИСУЛ