И дузина яйца дневно не са вредни

Великденски яйца

И дузина яйца дневно не са вредни, категорични са експерти.

Безпокойство от изяждането на голямо количество яйца по Великден няма основания, предупреждават от германския здравен портал Лекари, цитиран от агенциите Deutsche Welle и БГНЕС. Причината за това е, че яйцата няма да натоварят нивото на холестерина. Те дори понижават стойностите му.

Уместно предупреждение, като се има предвид, че по Великден мнозина изяждат за кратко време повече яйца, отколкото обичайно. А яйцата принципно се смятат за холестеринови бомби. Което е напълно несправедливо, твърди експертът по храненето Свен-Давид Мюлер от aerzte.de, тъй като яйцата са важни доставчици на хранителни вещества и почти не оказват влияние на нивото на холестерина.

Точно обратното: яйцата могат дори да намалят това равнище, а и допринасят за оптималния начин на хранене.

Ежедневното яйце за закуска е здравословно и не е опасно, подчертава Мюлер. Нивото на холестерина може да се повиши при положение, че се консумират храни с по-голямо съдържание на мазнини. А мазнината се състои от три вида мастни киселини: наситени, прости ненаситени и полиненаситени. Отговорността за нарастването на холестерина в кръвта носят най-вече наситените мастни киселини.

Затова Германското дружество по хранене препоръчва да се намали приемането на този вид мастни киселини, като същевременно се увеличи количеството на ненаситените. Делът на мазнините в яйцето се състои от 28% наситени, 42% прости ненаситени и 14% полиненаситени мастни киселини. Т.е. яйцето отговаря на препоръките на дружеството по хранене в контекста на разпределението на мастните киселини. Лецитинът от жълтъка дори намалява равнището на холестерина, както се потвърждава от различни проучвания.

Но яйцето има и други плюсове: то съдържа ценния от биологична гледна точка белтък, който е богат на аминокиселини. Човешкият организъм ги превръща в собствени белтъчини, които са много важна част от телесната маса. Освен това в яйцата, наред с разтварящите мазнините витамини като Б12, се съдържат фолиеви киселини и ценни минерални вещества като желязото и цинка.

Благодарение на богатството на съдържащите се в тях вещества яйцата са много ценен хранителен продукт.

Поздрав за всички с българска Великденска песен, когато всички православни християни ядем по много варени яйца:

Снимка на Великденски яйца: Сорина Биндеа