И една енергична разходка седмично носи дълголетие

гора

Само една 10-минутна енергична разходка седмично значително намалява риска от преждевременна смърт, вкл. от сърдечен удар или рак.

Мащабно проучване в САЩ заключава, че хората, които се разхождат енергично между 10 минути и 1 час седмично, намаляват с цели 18% шанса за преждевременна смърт независимо по каква здравна причина в сравнение с тези, които не се движат.

Кохортното изследване е наблюдавало 88 140 души в продължение на 10 години в периода 1997-2008 г. и проследило смъртността им до 31 декември 2011 г.

Още по-впечатляващо отражение на здравето давали по-редовните занимания с умерена физическа активност.

Хората, които извършвали умерена физическа активност поне от два часа и половина до 5 часа седмично, като периодите не трябва да са по-кратки от 10 минути всеки – т.е. поне по два пъти седмично разходка между 10 и 60 минути всяка, намалявали шанса за преждевременна смърт от сърдечни болести и рак с 31% спрямо хората, които не се движат.

Този процент се повишава почти до 50%, когато физическата активност е между 5 часа и 25 часа на седмица, въпреки че специално за сърдечно-съдовите заболявания, увеличението на активността над 5 часа седмично не дава отражение.

Поради липсата на време за продължителни разходки, лекарите препоръчват и други активности, които ускоряват пулса и карат сърцето да бие по-силно, като бягане и колоездене.

Изследователите предупреждават, че проучването им е базирано на данни от самонаблюдения на изследваните хора и разчита на коректността на подаваните от тях данни, което е негова слабост.

Ррезултатите са публикувани в специализираното издание British Journal of Sports Medicine през март 2019 г.

Снимка на път в парк: FGMsp