И минута спорт е полезно

спорт

Една минута силно наторавращи тренировки имат същия ефект като 45-минутните.

Едноминутните изнурителни физически упражнения могат да имат същия благотворен ефект върху здравето, като този от 45-минутна умерена физическа активност.

Това показват резултатите от канадско изследване, чийто резултати са публикувани в изданието PLOS ONE.

Учени от университета Макмастър установили, че едноминутните тежки тренировки за загряване са достатъчни, за да се постигне онова, за което обикновено са нужни по-продължителни физически упражнения.

Много хора казват, че не разполагат с достатъчно време, за да бъдат физически активни. Изследването ни показва, че въпросният подход може да е ефикасен – благотворният ефект върху здравето е сравним с този от прибягването до традиционния подход, но е постигнат за по-кратко време, заяви експертът д-р Мартин Гибала, цитиран от агенция БТА.

Изследването обхванало 27 мъже, които водели заседнал начин на живот и трябвало да направят избор измежду два вида тренировки – три 20-секундни спринта с велосипед с двеминутно забавяне между тях или 45-минутно непрестанно каране на велосипед.

В двете групи участници максималното поемане на кислород се увеличило с 19 на сто. Приблизително същото било и увеличаването на инсулиновата чувствителност и обема на мускулите за 12-седмичен период.

Освен това изкачването на стълби по време на едночасовата обедна почивка може да има значим благотворен ефект върху здравето, увери д-р Гибала.

Спортът е здраве и настроение! Zdraven.bg поздравява всички със специална селекция с песни, в чийто видеоклипове малко или повече се спортува:

Снимка: Фелик Халер