И мъжете страдат от депресия след секс

тъжен мъж

Учени твърдят, че и мъжете могат да страдат от депресия след полов акт.

Макар да се смяташе, че основно жените са предразположени към негативни емоции, след като са правили секс, според ново изследване от такъв проблем страдат и немалко мъже. Чувствата им до такава степен могат да ударят дъното, че да се появи и т.нар. посткоитална дисфория.

Напоследък лекарите получават все повече оплаквания от представители на силния пол, споделяйки, че се чувстват тъжни, безпомощни и раздразнителни часове наред след полов акт.

Това насърчило проф. Робърт Швайцер от Куинсландския технологичен университет в Австралия и неговият екип да проведат проучване по темата, пише британското издание Daily Mail, цитирано от агенция БГНЕС.

Оказало се, че и при мъжете има широк спектър от реакции веднага след секс.

Изследователите намират причина за тези симптоми в психологията на мъжкия пол. Те разказват, че докато прави секс, мъжът обикновено се чувства герой, господар и т.н., а след това отново се превръща в обикновен човек.

Неприятните емоции се дължат и на резките промени в настроението – от желание, възбуда, еуфория, удовлетворение към успокояване и връщане към останалата част от живота.

Специалистите са категорични, че не само жените са емоционални след полов акт, но просто мъжете се стараят да не показват заради страх и срам.

За доброто настроение на всички поздравяваме с колекция видеоклипове на песни с думата Секс в заглавие:

Снимка: Vic