И мъже страдат от симптоми на бременност

Учените твърдят, че мъжете също страдат от някои симптоми на бременността, защото спадат в нивата на два ключови хормона на бъдещите татковци.

Резултатите от американско проучване показват, че при мъжете наистина се проявява поне един симптом на бременността – хормоналните смущения в месеците, преди да станат родители за пръв път, пише в-к Daily Mail, цитиран от агенция БТА.

Бъдещото бащинство е свързано със спад в нивата на два ключови хормона при мъжете. Промяната ги подготвя за новата им роля – да бъдат по-грижовни и отговорни и не толкова агресивни.

В най-детайлното проучване по рода си, изследователи от университета на Мичиган са измерили хормоналните нива на 29 двойки на четири етапа през бременността.

При жените нивата на четири хормона – тестостерон, кортизол, прогестерон и естрадиол – форма на женския полов хормон естроген, се покачват.

При мъжете обаче се наблюдава спад в нивата на мъжкия полов хормон тестостерон и естрадиола, и не се отчитат промени в нивата на другите два хормона.

Учените нямат категоричен отговор на въпроса защо хормоните на мъжете се променят през този период.

Предишни проучвания са установили, че при представителите на силния пол хормонални промени настъпват, след като станат бащи.

Настоящото изследване обаче показва, че хормоналните изменения се случват по-рано, още по време на прехода към бащинство.

Специалистите обясняват, че например спадът в нивата на мъжкия полов хормон тестостерон прави бъдещите татковци по-грижовни, по-малко агресивни и по-верни на партньорките си.

Понижението на нивата на естрадиола вероятно помага на мъжете да се подготвят за новите си отговорности в ролите на бащи.

Снимка: Омар Франко